IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman не вижда голям икономически ефект в САЩ от по-евтините криптовалути

Случващото се с ценните книжа има значително по-голям ефект върху домакинствата, посочват от банката

17:05 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Евентуалното понижение на общите разходи на потребителите в САЩ в резултат на скорошния спад на цените на криптовалутите по всяка вероятност ще е много малко. Това посочват от Goldman Sachs в доклад, публикуван в четвъртък. Също така има много ограничена възможност работната сила в страната да нарасне заради спадовете, се казва още в заключенията.

От банката посочват, че по-важен е делът на криптосредствата, държани от инвеститорите в други страни. Goldman изчислява, че американските домакинства притежават приблизително една трета от пазарната капитализация в размер на 1,3 трлн. долара на световния криптопазар. Това означава, че скорошните понижения на цените са много малки спрямо нетното състояние на домакинствата в САЩ в размер на 150 трлн. долара през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Последната порция спадове по всяка вероятност е намалила притежаваните криптоактиви на американците с около 300 млрд. долара, като те вече представляват около 0,3% от състоянието на домакинствата, се казва още в данните.

За сметка на това ценните книжа представляват около 33% от нетното състояние на домакинствата към края на миналата година и скорошните разпродажби на пазара по всяка вероятност са го намалили с около 8 трлн. долара.

Затегнатите финансови условия ще доведат до бързо забавяне на растежа и разходите тази година, но по-същественият ефект от поевтиняването на криптовалутите по всяка вероятност ще е „скромен“, отбелязва докладът.

  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още