IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на шведската централна банка: Либра е катализатор за реформи

Facebook ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства, докато успее да осъществи проекта си, смята гуверньорът на Riksbank

18:00 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Предлаганата от Facebook дигитална валута либра е послужила като стимул за глобалните централни банки да се реформират и да отразят цифровата епоха, заяви ръководителят на централната банка на Швеция (Riksbank) Стефан Ингвес пред CNBC Европа.

„Беше невероятно разтърсване, когато либрата се появи на бял свят и изигра ролята на катализатор, за да ни накара да мислим сериозно за това, което правим,“, сподели Ингвес.

Riksbank проучва потенциалното емитиране на цифрови валути. Тази година централната банка дори планира да пусне т.нар. е-крона. Тези мерки вече са планирани, тъй като използването на банкноти и монети в Швеция намалява драстично. Много магазини в страната не приемат физически пари. Редица търговци дори оповестяват чрез надписи, че не позволяват на клиентите да плащат в брой.

Други централни банки увеличиха усилията си за работа с дигиталните валути, след като през юни Facebook обяви плановете си за пускане на либрата. Китайската централна банка например заяви, че е близо до пускането на собствена цифрова валута, докато Швейцарската национална банка миналата седмица обяви, че проучва използването на виртуални валути при търговията.

Ингвес обаче предупреди, че Facebook ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства, докато успее да осъществи проекта си. От началото на месеца компанията загуби седем от своите първоначални поддръжници, сред които личат ключови играчи като Mastercard и Visa и технологичните компании eBay и Booking Holdings.

„В този ден и в този век трябва да завъртим нещата в главата си и да правим неща въз основа на предположението, че нищо не е на хартия и тогава, когато говорим за пари, всичко ще бъде цифрово под една или друга форма“, каза той.

В понеделник Libra Association прие нов устройствен правилник и назначи съвет на директорите, който включва Дейвид Маркъс, бившият изпълнителен директор на PayPal, който отговаря за блокчейн стратегията на Facebook. Групата в момента се състои от само 21 компании-учредители, което е по-малко от първоначалните 28. PayPal бе първата компания, която излезе от консорциума.

Проектът се сблъсква с жесток регулаторен отзвук, като Франция и Германия заплашват да го блокират. На изпълнителният директор на Facebook Марк Зукерберг му предстои изслушване в Конгреса през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още