IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към криптовалутите се завърна, но какво се промени за 3 години?

Със сигурност занапред предстоят нови промени и още по-голямо активизиране в областта

18:51 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Интересът към криптовалутите се завърна, но какво се промени за 3 години?

Преди малко повече от десетилетие беше създадена първата децентрализирана криптовалута - Bitcoin, базирана на технология, извeстна като блокчейн. Още тогава Bitcoin привлече вниманието заради революционните предимства, които предлага спрямо традиционните фиатни пари - децентрализация на валутата и финансовите транзакции, високо ниво на сигурност, премахване на нуждата от посредници.

Разбира се, още в самото начало не липсваха критици, които предричаха краткотрайна слава и скорошна гибел за криптовалутите. Като контрапункт се оформи влиятелна група от крипто експерти и инфлуенсъри, чиято мисия е да направят тези технологии по-популярни, достъпни и разбираеми.

Макар Bitcoin да постави началото на криптовалутите, постепенно започнаха да се появяват нови и нови алтернативи като Ethereum, Litecoin, Ripple и др. Инвеститорският интерес към новите дигитални пари нарасна, а с това и тяхната стойност. През декември 2017 г. Bitcoin достигна най-високата си стойност в историята - 19 783,06 долара. Скоро след това последва срив и популярната криптовалута изгуби значително стойността си, достигайки до 4 хил. долара. След временния застой в момента отново набюдаваме повишен интерес към криптоактивите, като Bitcoin и Ethereum са с най-добро представяне.

През последните години ставаме свидетели на значителни промени, които по всяка вероятност ще оформят бъдещето на криптовалутите и блокчейн технологиите. Според анализаторите те притежават голям потенциал да променят света, какъвто го познаваме.

Блокчейн излиза от сянката на криптовалутите

Дълго време блокчейн оставаше в сянката на криптовалутите като основна технология, на която се базират те. В последните няколко години все по-често започна да се говори и за други приложения на блокчейн, които биха могли да донесат значителни ползи в редица сектори.

Към този момент финансовият сектор е първенец в използването на блокчейн, където той намира приложение най-вече за бързото и сигурно осъществяване на международни плащания и парични трансфери.

Според глобално блокчейн проучване, проведено от Deloitte тази година (Deloitte 2020 Global Blockchain Survey), все повече ръководители заявяват, че припознават блокчейн технологията като един от топ 5 стратегически приоритети на организацията и увеличават инвестициите в наемането на специалисти и развиването на блокчейн. Изводите, които анализаторите правят, е, че блокчейн става все по-важен за бизнеса. Въпреки това подчертават, че все още съществуват известни трудности, които пречат на широката му имплементация.

Интересно е, че тази технология би могла да се окаже в голяма полза не само за бизнеса, но и за публичния сектор. Сред възможните приложения на блокчейн са съхраняване на личните данни на гражданите, провеждане на прозрачни и честни избори, оптимизиране на процеса на събиране на данъци и т.н.

В началото на септември, на фона на COVID-19 пандемията, в Южна Корея се чуха призиви за използване на блокчейн технология в изборния процес, с цел ограничаване на възможности за манипулиране на вота. Това не е единствената страна, която проявява интерес към блокчейн.

Пионер в тази сфера е Естония, а Китай също отделя значителни средства за развитието ѝ. Предстои да видим какви ще бъдат резултатите от имплементирането на блокчейн в публичния сектор и дали повече държави ще се възползват от възможностите на тази иновативна технология, подобрявайки сигурността и удобството на административните услуги.

Ръст на разплащанията с криптовалути

Още една тенденция, на която ставаме свидетелите, е увеличаването на разплащания с криптовалути. Вероятно сте забелязали, че дори и у нас се появиха специални банкомати за криптовалути на публични места и нови мобилни приложения, позволяващи лесни трансакции.

В последните години нараства и броят на онлайн търговците, които приемат плащания с Bitcoin и други подобни алтернативи. Според експертите този тип разплащане се превръща в удобна алтернатива на книжните пари и ще продължава да расте, имайки предвид, че светът е обхванат от пандемия, а препоръките на СЗО е хората да се насочат към безконтактни плащания, които гарантират повече сигурност и намаляват шанса за заразяване с вируса.

Продължаващи опити за правна регулация на криптовалутите

Макар криптовалутите да съществуват вече повече от 11 години и да се радват на все по-голяма използваемост, до този момент липсват сериозни правни регулации в тази сфера. Въпросът дали изобщо трябва да има такива закони и в каква степен криптовалутите трябва да бъдат регулирани също подлежи на дискусии.

Един от основните аргументи в подкрепа на регулациите е, че криптовалутите могат да представляват заплаха за националната сигурност на държавите, тъй като потенциално могат да се използват за сключване на незаконни сделки, пране на пари, тероризъм и други сериозни престъпления.

Съвсем наскоро Европейската комисия излезе в амбициозен проект, който е насочен към регулация на т.нар стейбълкойни. Предложението има да извърви дълъг път и да премине дебати в Европейския парламент и националните правителства, преди да може официално да влезе в сила. Едновременно с това финансовите министри на пет от държавите членки на Европейския съюз настояват за още по-строги правни мерки.

Със сигурност занапред предстоят нови промени и още по-голямо активизиране в областта на крипто активите и блокчейн технологиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още