IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са шансовете за срив в цената на биткойна?

Ако се доверим на едно академично изследване, вероятността криптовалутата да изгуби 40% от стойността си в рамките на две години е над 80%

15:00 | 28.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Шансовете за срив в цената на биткойна през идните месеци са над 80%, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

Той основава това смело предвиждане на изследване, което излезе по-рано през годината в Journal of Financial Economics. Автори са харвардските професори Робин Грийнууд и Андрей Шлайфер, както и докторантът към същия университет Янг Ю.

Бързам да предупредя, че това предвиждане няма нищо общо с характеристиките на биткойна, който в крайна сметка може да доминира паричната система, замествайки златото и книжните пари като средство за размяна и запазване на стойността, посочва Хълбърт.

Но дори това да се случи биткойнът все пак ще бъде уязвим на сривове, произтичащи от бързото покачване на цената му, което понастоящем е параболично.

Харвардските изследователи откриват, че когато един подем надхвърли определени граници, шансовете за последващ срив, който те определят като спад от 40% в рамките на две години, рязко се вдигат.

Вероятността за такъв срив е 50%, ако цената се е повишила със 100% или повече за период от две години. Тя нараства до 80%, ако ръстът е бил 150%.

Биткойнът със сигурност се вмества в последната категория. Цената му скочи с 440% през последните две години, докато индексът S&P 500 се повиши „само” с 20% за същия период. От началото на годината ръстът при стойността на криптовалутата е 270%.

Може би ще кажете, че харвардското изследване не се отнася за биткойна, тъй като се фокусира върху пазара на акции, а не върху криптовалутите. Хълбърт обаче не е съгласен.

Изследователите достигат до своите изводи след прочуване на близо стогодишни данни за пазара на акции в САЩ и чужбина. Техните заключения са като цяло едни и същи без значение от времевия период и държавата.

Макар че изследователите не спекулират с широкото приложение на своите заключения, човек може да предположи, че те произлизат от някои основни черти на човешката психология – черти, които са увековечени в древногръцкия мит за Икар, който летял твърде високо и крилата му се стопили от силното слънце.

Струва си да се отбележи, че изследователите не откриват фундаментални причини, които повишават или намаляват шансовете за срив в цената.

Това е релевантно за биткойна, много от чиито привърженици вярват, че е уникален. Те обаче трябва да си припомнят, че активите, довели до балони в миналото, също са били смятани за уникални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 10
scott
преди 4 години
Биткоинот ке падне, ако и когато КУКЛОВОДА реши!За първи път го нанюхах кога ше го сринат, кат беше 18900. Идеата на кукловода беше да го срине малко преди първото чукче за търгуване на биткойни в сащ, обявено за 17-ти декември на чикагската борса. Та, преди тва си правиха и спекула, и свързани операции и квот се сетиш. Щот НЕ БЕШЕ НЕЗАКОННО И БЪЛЪЦИТЕ КЪЛВЕХА. Даже правиха паралелни продажби у най-големиат скок. Найс, а?Та, сега КУКЛОВОДА отново пипа койнът. Вика- забравиха сардините как изгореха, пак ше нажежим вита. Обаче, сардините са дърпани и фалирани през кви ли не операции. Повечето от тех, вече са умъртвени от колекторските фирми и просът храна, кво кат са играли на борсес....Сега, днеска, кукловода фаща само от паламуд нагоре, че и некои акули. Те затва: бързо засича, ама и къса кордата, че има и спад, и ответен удар.Общо зето - койнът ке падне. Въпреки сичките тез, пропагандни статии. уникален, велик, най-добър за ваште пари. Е да ама не. Облъчваш стоката, а тя не кълве щот просто е извън пазара, играта и борсата. кофти бе! Нали уж увеличаваме концуматорската маса? НЕ! Поляризацион раздели нещата. И хората с пари не са консуматори, вече. Бой на ринга, 12-ти рунд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
Отговор същите като да стане 100000 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още