Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Какво мислят централните банки по света за биткойна?

Европейската централна банка неколкократно предупреждава за опасностите от инвестициите в дигитални валути

Какво мислят централните банки по света за биткойна?

Снимка: Архив Ройтерс

Изминаха осем години от раждането на биткойна, а централните банки по света все по-често започват да признават редица предимства и недостатъци на криптовалутите, пише Bloomberg.

Регулаторите по света трябва да се справят с два проблема. Първо, какво да правят, ако правят нещо изобщо, за появата и подема на частните криптовалути, които привличат все повече внимание. Биткойнът междувременно се насочва към цена от 10 хил. долара. Вторият въпрос е дали да се издават официални криптовалути. Ето как някои централни банки по света подхождат към темата.

Разследването на Федералния резерв на САЩ за криптовалутите е в началната си фаза и във Фед не са особено ентусиазирани. Джером Пауъл, който ще застане начело на Фед догодина, заяви неотдавна, че все още има технически проблеми с технологията, а управлението, включително на риска, ще бъде критично. По думите му има значителни предизвикателства пред евентуална криптовалута, създадена от централна банка, както и проблеми с личните данни. Освен това Пауъл смята, че частните алтернативи може и да свършат добра работа.

Европейската централна банка неколкократно предупреждава за опасностите от инвестициите в дигитални валути. Вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио заяви през септември, че биткойнът не е валута, a “лале”, имайки предвид първия в история спекулативен балон. Става дума за рязкото нарастване на цените на лалетата в Холандия през 17-ти век и последвалия срив. Беноа Кьоре също предупреди, че нестабилната стойност на биткойн и връзките на валутата с укриването на данъци представляват големи рискове. Марио Драги каза по-рано този месец, че влиянието на дигиталните валути върху икономиката на еврозоната е ограничено и че те не застрашават монопола на централните банки върху парите.

Още по темата

Китай даде да се разбере, че централната банка има пълен контрол над криптовалутите. През 2014 г. беше създаден екип, който да проучва сферата и според Китайската народна банка условията са узрели, за да прегърне технологията. Но регулаторът проведе чистка сред дигиталните създатели на криптовалути и забрани търговията на биткойн и негови алтернативи. Макар че няма официална стартова дата за въвеждане на криптовалути, властите казват, че те може да подобрят ефективността на плащанията и да позволят по-точен контрол над валутите.

Управителят на Японската централна банка заяви през октомври, че регулаторът засега няма план да въвежда дигитални валути, макар че е важно знанията в сферата да се задълбочат.

В Германия, където мнозина от гражданите предпочитат да плащат в брой, централната банка Бундесбанк е особено предпазлива към криптовалутите. Според Карл-Лудвиг Тиле биткойнът е по-скоро спекулативна игра, отколкото форма на разплащане. По думите му пренасочването на депозити към блокчейн ще наруши бизнес моделите на банките и ще разтърси паричната политика. Същевременно Бундесбанк активно изучава прилагането на блокчейн технологиите в платежните системи.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че криптовалутите са част от потенциална революция във финансите. По думите му технологията, базирана на блокчейн, има голям потенциал да позволи на централните банки да подобрят защитите си срещу кибератакаи, както и да реформират начините на разплащане между институции и потребители. Все пак Карни предупреди, че АЦБ е много далеч от създаването на дигитална версия на лирата.

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало заяви, че регулаторите призовават за голяма предпазливост към биткойна, зад който не стои публична институция. Според него хората, които ползват биткойн днес, го правят на свой собствен риск.

Индийската централна банка е против криптовалутите, тъй като може да са канал за пране на пари и финансиране на тероризъм. Въпреки това регулаторът има екип, който изследва дали дигиталните валути, подкрепени от глобални централни банки, може да се използват като законно платежно средство.

В Бразилия централната банка не вижда непосредствен риск за финансовата система, но остава нащрек за развитията при употребата на криптовалути. Банката обеща да подкрепя финансовите иновации, включително нови технологии, които могат да направят финансовата система по-сигурна и по-ефективна.

Заместник-управителят на Канадската централна банка Каролин Уилкинс, която оглавява екипа за проучване на криптовалутите, заяви, че те не истинска форма на пари. „Това всъщност е актив, или ценна книга, и трябва да се третира като такава“, смята Уилкинс.

В Южна Корея фокусът на регулатора е върху защитата на потребителите и превенция на използването на криптовалутите в криминални дейности. Все пак според централната банка са необходими повече проучвания и мониторинг.

Още по темата

Руската централна банка изрази опасения за потенциалните рискове. Управителят Елвира Набиулина заяви, че „не легализираме пирамидни схеми и сме категорично против частни пари, независимо под физическа или виртуална форма“. Засега банката предпочита да отложи решението за регулиране на финансови инструменти, освен ако президентът Владимир Путин не реши друго. Централната банка ще работи с прокурори, за да блокира уебсайтове, които дават достъп на частни инвеститори до биткойн борси, каза Сергей Швецов, заместник-управител на централната банка.

Австралийската централна банка осъществява мониторинг над подема на дигиталните валути и признава, че технологията има потенциал за широка употреба във финансовия сектор, както и в много други сектори на икономиката.

Според управителя на Турската централна банка Мурат Четинкая дигиталните валути може да допринесат за финансовата стабилност, ако са с качествен дизайн. Те крият нови рискове за централните банки, включително за контрола над паричното предлагане, ценовата стабилност и прилагането на парична политика. Въпреки това регулаторът в Турция смята, че криптовалутите са важен елемент от безкешовата икономика, а технологиите могат да ускорят платежните системи и да ги направят по-ефективни.

Преди две години Холандската централна банка създаде своя собствена криптовалута DNBcoin само за вътрешна употреба и за да разбере по-добре как работи. По-рано тази година бяха представени резултатите от експеримента и според ръководителя на проекта Рон Берндсен блокчейн технологиите са естествено приложими при осъществяването на сложни финансови трансакции.

В Швеция централната банка (най-старата централна банка в света впрочем) изпробва технологии за т.нар. Е-крона в счетоводния си баланс и смята, че въвеждането на такава криптовалута не е голяма пречка пред паричната политика.

В Дания заместник-управителят на централната банка Пер Калесен отправи предупреждение, що се отнася до евентуално предлагане на дигитални валути от страна на централните банки директно към потребителите. Един аргумент „против“ е, че такъв директен достъп до ликвидност на централната банка може да допринесе до банкова паника във времена на криза.

Централната банка на Нова Зеландия заяви неотдавна, че обсъжда планове за евентуално въвеждане на дигитална валута.

В Мароко централната банка определи всички трансакции с виртуални валути като нарушения и като наказуеми действия. „Криптовалутите представляват скрита платежна система, която не е подкрепена от нито една институция и която включва редица рискове за потребителите“, пише в изявление на банката от ноември.

Банката за международни разплащания заяви, че регулаторите не бива да игнорират ръста на криптовалутите и че ще трябва да обмислят дали има смисъл да издадат свои собствени дигитални валути в някакъв момент. Един вариант е само една централна банка да може да издава такава валута, която да може директно да се конвертира в кеш или в резерви. Това обаче крие рискове от банкова паника, а търговските банки може да се сблъскат с недостиг на депозити. Защитата на личните данни също е повод за опасения, смятат от Банката за международни разплащания.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 7867   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
преди 2 години
Всеки барел петрол е $50 ново напечатани и "балонът " е на път да се спука. За това има нов "балон", голям, с "пазарна цена" от излишните $ , без стопанско покритие. Той ще отнесе негативите , но в момента запълва липсващият реален оборот на $, а като се спука, ще са виновни неуловимите руски хакери.
4
 
5
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
Лихви по банките няма и съответно и никаква доходност .
Но все пак зад валутата на всяка централна банка стои икономиката на страната , добра или лоша , подценена или надценена , все нещо стои .
При биткойнта нищо не стои , поредица от виртуални числа някъде на някой сървър , внимавайте в един момент от това да нямате никаква печалба от пари в банка , да не стане така , че да нямате и никакви пари в банка подлъгани от желанието да направите милиони без никакъв труд , а с най обикновен гешефт.
Някой сега е натрупал огромен брой биткойнти , той им повишава цената , с тях ще купи реални активи за милиарди , после когато гордите собственици на биткойнти решат да ги осребрят в пари в дадена валута всичко ще рухне .
Ще спечели големият манипулатор , а ще изгорят милиони дребни риби .
2
 
16
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
Както писах и по-рано.
Да питаш банките какво мислят за биткойна е като да питаш бакшишите какво мислят за Uber.
0
 
7
 
6
преди 2 години
интересна статия :)

а в БГ!???
9
 
1
 
5
Иван Митев до: крас
преди 2 години
Не зная как мислят партийните секретари.
За мен е важна истината за състоянието на паричната система и аз я представям.
Молбата ми е този, който не е съгласен с истината да каже с какво е съгласен.

Още от Криптовалути
Китайски гигант за цифрови валути създава офшорна крипто борса