Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Кибератаки и измами с криптоактиви са довели до 108,3 млн. долара загуби към края на март

Изследователска компания очаква ръст на атаките до края на годината заради ръста на общата капитализация на криптовалутите

Кибератаки и измами с криптоактиви са довели до 108,3 млн. долара загуби към края на март

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Криптовалутите започнаха силно тази година и цените на криптоактивите достигнаха рекордни стойности. Това обаче привлича все повече криптопрестъпници.

Екипът на Atlas VPN установява, че киберпрестъпниците са откраднали около 108,3 млн. долара от различни блокчейн проекти през първото тримесечие на 2021 г. Това представлява ръст от 46% спрямо същия период на миналата година.

Ethereum DApps, блокчейн портфейли и борси за криптовалута са обичайните цели за киберпрестъпниците.

Изчисленията се основават на данните, предоставени от Slowmist Hacked, който обобщава информация за разкрити атаки, насочени към блокчейн проекти. Данните също така разглеждат блокчейн измами, които съставляват малко повече от една пета от всички хакерски събития, насочени към блокчейн, през първото тримесечие на годината, казват от Atlas VPN.

Ethereum (ETH) DApps, децентрализирани приложения, базирани на интелигентния договор Ethereum, са най-популярната цел на киберпрестъпниците за периода януари-март. Те са засегнати от общо 11 нарушения и 5 измамни събития, като загубите са за над 86 млн. долара. Пробивите и измамите, засягащи тези приложения, се увеличават с 433% на годишна база към края на март.

Още по темата

Блокчейн портфейли - дигитални портфейли, които позволяват на собствениците на криптовалути да съхраняват и управляват своите криптовалути, също са често атакувани. През първите три месеца на тази година са регистрирани 9 нарушения на блокчейн портфейли, 1 случай на измама и 2 случая на изнудване. Като цяло те струват на жертвите приблизително 19,3 млн. долара. Ръстът на успешните атаки на годишна база е 67%.

Борсите за криптовалути отчитат 4 нарушения и 1 измама, които им струват 2,9 млн. долара в първото тримесечие на годината, отчита компанията.

Хакерските атаки срещу блокчейн проекти се увеличават, след като през 2020 г. беше отчетен лек спад, отчита още компанията. Ръстът през първото тримесечие на годишна база е от 154%, като са открити 13 нарушения, свързани с блокчейн. Броят им обаче остава почти два пъти по-малък от рекордната 2019 г. Само през първото тримесечие на 2019 г. бяха открити 62 нарушения на блокчейн проекти.

Блокчейн проектите остават рентабилни цели за киберпрестъпниците, тъй като измамни трансакции не могат да бъдат отменени. Заради ръста на общата капитализация на криптовалутите се очаква атаките срещу различни платформи и портфейли за криптовалута да се увеличат.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
0pk
преди 5 дни
В съседната статия пише, че един турчин е отмъкнал 2 млрда :]
1
 
1
 
3
khao до: mrynmryn
преди 6 дни
Няма профилна снимка
нищо общо, мой...
2
 
3
 
2
mrynmryn до: Whitestar
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Koлкото хванаха и наша Ружа... Която според мен отдавна е изгнила някъде.
1
 
5
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Още един признак за това, че високата стойност на блокчейн валутите се крепи на чиста спекула. Чий акции на пазара остават на високите си нива въпреки данните за извършени измами?! Коя национална валута или банка може да си го позволи?! И тук можем ли с точност да добавим - - колко са неразкритите измами с една или друга криптовалута? Кой гарантира и обезпечава стойността им освен китовете на пазара, често пазени в тайна?!

Още от Криптовалути
UBS може да предложи криптоинвестиции на богати клиенти