IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската цифрова валута ще предизвика надбягване сред търговските банки

Въпреки че проектът има някои сходства с Libra, изглежда, че той ще позволи на китайските регулатори да имат по-голям контрол върху паричните потоци

10:15 | 06.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската цифрова валута ще предизвика „надбягване“, когато се появи, тъй като търговските банки и другите институции ще трябва да се състезават за предоставяне на най-добрите услуги, използвайки новата форма на пари, съобщи в сряда служител на централната банка, цитиран от Ройтерс.

Китай се готви да се превърне в първата държава, която ще въведе дигитализирана вътрешна валута, чието развитие се следи отблизо от световната индустрия за финансови услуги, въпреки че в момента не са достъпни особени подробности. 

Подобно на предложената от Facebook дигитална валута Libra и други криптовалути, като биткойн, проектът за Електронно плащане с цифрови валути (Digital Currency Electronic Payment - DCEP) ще бъде частично захранван от блокчейн технологията.

Китайската централна банка ще възприеме двустепенен подход за своя проект, посочва на форума в Хонконг Му Чанчун, ръководителят на института за изследване на цифровата валута към Китайската народна банка. Регулаторът първо ще издаде валутата на търговските банки и други институции, които след това ще я препродават на широката публика.

„По време на периода на изследване, а също и на периода на издаване, ще бъде възприет подход на конно надбягване“, посочва Му. „Състезателят най-отпред ще поеме целия пазар. Който е по-ефективен, който може да предостави по-добра услуга на обществеността - ще оцелее в бъдеще“, добавя още той.

Му посочва, че централната банка е „технологично неутрална“, но очаква, че ако първият състезател поеме водеща роля, „технологията, която използва, ще бъде възприета и от други страни“.

Тъй като DCEP е предназначен да замества съществуващи монети и хартиени пари, притежателите на валутата няма да получават лихвени плащания, което би означавало, че няма да има последици за инфлацията или паричната политика, споделя още Му.

Въпреки че проектът има някои сходства с Libra на Facebook, изглежда, че той ще позволи на китайските регулатори да имат по-голям контрол върху паричните потоци, отколкото в момента.

Основната мотивация на проекта, според пазарни наблюдатели, е желанието на Китай да защити границите на капитала си, изправен пред опасенията, че по-новите глобални платежни системи и напредналите технологии могат да улеснят незаконните парични потоци.

Му отново изрази загрижеността на китайските регулатори относно Libra в сряда, посочвайки, че ако дадена държава разполага с политика за управление на капитала, криптовалутата „определено представлява заплаха за валутния суверенитет на страната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ейййй доЖивех да напишете цифрова, а не дигитална ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още