IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът изпрати цената на биткойна под прага от 7500 долара

Разпродажбите обхванаха и по-широкия крипто пазар

13:41 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Разпродажбите на биткойни продължават втори пореден ден, като стойността на най-голямата дигитална валута по пазарна капитализация вече е под 7500 долара. Глобалните рискове натежаха и върху останалите водещи криптовалути.

Към 12:10 ч. българско време цената на биткойна е 7347,70 долара, което е спад от малко над 6%, показват данни на CoinDesk.

При етера поевтиняването е от близо 15% до 167,98 долара. Рипълът се разменя за 0,187154, или спад от близо 10%.

Графика: CoinDesk

„Инвеститорите излизат от всякакви рискови активи“, посочва Виджай Айар, ръководител на звеното за бизнес развитие на крипто борсата Luno. „Въпреки че биткойнът се сравнява със златото като актив убежище, той все още има ограничено проникване и се смята за по-рисков актив за притежание към този момент“, допълва той.

За момента биткойнът не се е доказал като особено убежище за инвеститорите, изтривайки почти 30% от стойността си спрямо последния си връх през февруари на фона на фактори като коронавирусната епидемия и срива в цената на петрола.

На фондовите пазари ситуацията е сходна – германският бенчмарк DAX падна под прага от 10 000 пункта, доходността върху облигациите намалява стремглаво, а волатилността при валутите продължава в същия размер. Основна причина за това стана решението на американския президент Доналд Тръмп да ограничи влизането в САЩ на европейски граждани за срок от 30 дни и не можа да даде по-ясни насоки за готвените мерки за икономическа подкрепа.

След като падна под 7500, следващият праг за биткойна ще е цената от 7200 долара, смята Айар. „Биткойнът обикновено се насочва накъдето намери ликвидност, така че падането под 7500 долара означава, че сега гледаме към 7200 долара4, допълни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още