IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптобалонът се спука - а сега какво?

Пазарът е загубил три четвърти от стойността си, но все още се намират оптимисти

08:31 | 21.08.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Балонът при криптовалутите се спука. През януари общата пазарна капитализация на криптовалутите се повиши до над 800 млрд. долара от 18 млрд. долара година по-рано, сочат данни на CoinMarketCap. Сега пазарът е загубил три четвърти от стойността си, достигайки до едва 200 млрд. долара, пише в свой анализ Financial Times.

По-ниската пазарна стойност на цифровите активи съвпада със засилването на волатилността на традиционните финансови пазари, като например акциите, които предлагат на трейдърите други възможности да печелят от колебанията на цените на активите.

„Спекулантите си отидоха“, смята Саймън Тейлър, бивш вицепрезидент на Barclays, а сега съосновател на финансово-технологичната консултантска компания 11:FS.

Цената на биткойна се понижи от 19 хил. долара през декември до нива от 6 до 8 хил. долара през юни.

Защитниците на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута виждат най-голямото ѝ предимство в това, че тя не се контролира от централните власти. Но нейната кратка история досега беше белязана от бързи покачвания на цената и резки спадове.

Скот Вайс, адвокат от Аризона, купува първия си биткойн на върха му през декември.

„Аз не съм професионален инвеститор, аз съм адвокат“, казва той, добавяйки, че рекламата е била основният фактор за решението му.

Опитите за създаване на борсово търгувани фондове за биткойн, които защитниците на криптовалутите се надяваха, че ще са ключът към по-широкото им приемане, досега бяха посрещнати хладно от щатските регулатори.

В Лондон платформите за онлайн търговия отчитат свиване на печалбите в сравнение с миналата година заради волатилността при добре познатите дигитални активи като биткойн и етър.

Мнозина се възползваха от предлагането на криптобазирани деривати и големите такси за търговия. Финансовата компания за онлайн търговия Plus500 отчете увеличение от 480% на приходите си през първото тримесечие на годината на годишна база заради големия интерес към цифровите пари. В момента обаче компаниите потвърждават, че интересът е намалял.

„Ударихме дъното“, коментира Питър Хетерингтън, главен изпълнителен директор на IG.

С понижаването на цените биткойн инвеститорите са се оттеглили, предполагат от Unchained Capital – стартъп компания, която отпуска парични заеми срещу криптовалути.

Поевтиняването на биткойна съвпадна с въвеждането на фючърси договори от страна на CME Group и Cboe Global Markets, като по този начин беше осигурена възможност на крипто инвеститорите да хеджират за първи път, като същевременно беше позволено на трейдърите да заложат, че цената на биткойна ще спада.

Свидетели сме и на смъртта на компании като DentaCoin и SpankChain, които „смучеха“ от прегряването на пазара, отбелязва Financial Times.

Предприемачите създадоха стотици монети чрез така наречените първични монетни предлагания (initial coin offering, ICO) - схема, хем останала почти без регулация, хем атрактивна като начин за бързо забогатяване.

„Кой не би искал да печата свободно пари“, отбелязва Мишел Раушс от Cambridge university.

В началото на януари тази година криптовалутната треска успя да доведе до пазарна капитализация от над 1 млрд. долара за 39 цифрови валути.

„Вече разбрахме, че много от криптопарите нямат никакво полезно приложение“, смята Раушс. В момента само 15 криптовалути имат пазарна капитализация от над 1 млрд. долара според CoinMarketCap.

Регулаторите по света, опасявайки се от неприемливи загуби за потребителите, ограничиха първичните монетни предлагания. И все пак защитниците на криптовалутите излъчват оптимизъм.

Платформата за търговия eToro, известна със смелите си реклами на криптовалути в лондонското метро, не ограничи маркетинга си въпреки спада в цените на активите.

Джордан Фрайд, вицепрезидент Глобално бизнес развитие в блокчейн стартъпа Hedera Hashgraph, който набра 100 млн. долара от институционални инвеститори, заяви, че спекулативната вълна е дала възможност на лигитимни компании в ранен етап на развитие да изградят услуги, които да поддържащат зараждащата се криптовалутна индустрия.

Всичко за криптовалутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не по тъъъъп от това да си мислиш че една хеш функция пълна с нули ще промени света :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Колко милиони са изляти в хардуер не ми пука, стойността на биткойна се формира на пазарен принцип - според търсенето и предлагането по борсите---не ми излизай с общи приказки като мишето и другите подобни, моля !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
Gennosuke
преди 5 години
Оставия я тая смотаната. Има такива журналисти на килограм. Пишат без да разбират нищо по темата. А,ние балъците дето четем статията и само и пълним джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
Колко трябва да си ***, за да сравняваш биткойн с завод на мерцедес се пита в задачата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 10
popo323
преди 5 години
Когато на едно нещо стойността му е само в количеството изхабена електроенергия за добиването му , без нищо реално създадено насреща не е на добре работата .Това животно си е с отрицателна стойност , тоест и 1 цент да струва си е силно надценено .Ако само тракат машините в завода на Мерцедес и не излиза и една кола , а само електроенергия се хаби , дали ще са на печалба акционерите в компанията . Нещо подобно е биткойна , тракат компютрите , ама няма нищо реално насреща !Всеки който си купи подобно нещо вече се е вързал в пирамидата !Гледам интелигентни хора , програмисти със сравнително добри доходи как се навързаха на пирамидата , щяха милионери да стават , тази година се бяха приготвили вили в Майорка да си купуват , сега ходят увесили носове и дума не приемат . Почва да ги гризе съмнението , че ги изиграха , не смееш дума да им кажеш , приятели ама дори шеги не приемат , голям номер им вързаха , нищо че се смятаха те за играчите . Преди да седнеш на масата се огледай за вечерята , че като нищо ти можеш са се окажеш вечерята , та и тук така , ако не си ти играча мамещ останалите , значи на теб ти е отредена ролята на измамения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Колко милиони са изляти в хардуер не ми пука, стойността на биткойна се формира на пазарен принцип - според търсенето и предлагането по борсите. Не според разходите на копачите, че да ги мисля колко им струва хардуера и тока. Очевидно, дори и при сегашната цена копаенето продължава да е рентабилно, щом толкова хора продължават да се занимават с това.Напиши в Гугъл "bitcoin chart" и виж как се е движила цената за период от година. Нормална графика с върхове и спадове, подобна на много други финансови инструменти. Изобщо не изглежда като понци.Биткойни използвам за депозит и теглене от някои сайтове. Нищо незаконно, ако това намекваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 5 години
зада хванеш че е пирамида, е нужно да си И технически грамотен в този конкретен случай не гледай само биткоина, гледай и милионите изляти в хардуер и ток които са в геометрична прогресия !... чиста пирамида си е :):) Нали съм копал и статистика вадих, там са цифрите които трябва да гледаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 9
khao
преди 5 години
не, не са. цената му се крепи само на ... има още 2-3-4 пъти да ви очешат преди да се спука балона ... и би ли ми казал на мен за какво аджеба ползваш биткоини ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 2
chokolino
преди 5 години
Спука се, но от нивата декември - януари, когато беше наистина огромен бум. Реално все още си е ок и някои хора си печелят. Е, тези, които са купили на върха и са продали като тръгна да пада, е ясно, че са се набутали зверски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Спекулантите вече се оттеглиха, поне голямото мнозинство които търсеха бързи печалби. Досега не съм чувал за понци, която да се е рухнала само частично и това да е отнело цели 8 месеца. Напротив, поглеждайки графиката, всеки финансово грамотен човек би потвърдил, че не става дума за пирамида.KPetkov, задаваш риторичен въпрос на който е отговаряно многократно. Аз лично използвам биткойни и ги намирам за полезни. Разбира се, предвид ситуацията в момента не бих ги държал повече от времето необходимо за осъществяване на транзакцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още