IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосцената размества списъка с милиардерите

Съоснователят на рипъла Крис Ларсен ще се намеси в челната десетка на класацията на милиардерите на Forbes

18:44 | 06.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Крис Ларсен. <em>Снимка: Twitter&nbsp;</em></p>

Крис Ларсен. Снимка: Twitter 

Клубът на старите милиардери може би трябва да се подготви за някои изненади. Следващият път, когато бъде актуализирана класацията на списание Forbes с най-богатите хора в света, може в нея да има някои изненадващи нови допълнения.

Ценовият скок на криптовалутите през миналата година доведе - поне на хартия - до появата на милиони нови супер богаташи. Наистина, тези хора имат толкова много пари, че могат дори да завладеят топ местата в класацията на всички класации. 

Рипъл е една от миналогодишните супер попадения. Според coinmarketcap.com стойността на вече втората по капитализация криптовалута след биткойна скочи от около 0,25 долара през декември до временно 3,80 долара в четвъртък следобед - повече от 1400%. Не само дребните инвеститори, които са инвестирали рано във валутата, но преди всичко нейните създатели, чиято едноименна фирма е със седалище в Сан Франциско, ще спечелят от финансовия дъжд. Защото притежават най-големите запаси от рипъла.

Най-големият бенефициент от тази лудост е без съмнение Крис Ларсен. Той не само е съучредител на основаната през 2012 г. компания Ripple Lab, но и притежава повечето от монетите, известни със съкращението XRP. Според компанията стойността им възлиза на 5,19 млрд. Освен това Ларсен все още притежава 17% от акциите на компанията. След като те поскъпнаха с 30 000% през миналата година, в началото на януари стойността ѝ достигна 59 млрд. долара, пише New York Times.

Ако Forbes актуализира класацията си през тази седмица, то основателят на рипъла би преминал по богатство за кратко дори основателя на Facebook Марк Зукърбърг, който заема пето място в списъка с най-богатите хора в света. Той не само щеше да е преди Зукърбърг, но и преди Карлос Слим и Лари Елисън. Освен това Ларсен щеше да е по петите на основателя на Amazon Джеф Безос. 

Ларсен и Зукърбърг вероятно междувременно щяха да си сменят местата отново поради лекото падане на цената на рипъла. Но това не означава непременно края на възхода. Само за седмицата след 30 декември криптовалутата поскъпна с повече от 120 процента – а по едно време скокът бе от дори 150 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още