Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Лагард: Централните банки трябва да обмислят емитирането на криптовалути

Според ръководителя на МВФ това може да направи трансакциите с дигитална валута по-безопасни

Лагард: Централните банки трябва да обмислят емитирането на криптовалути

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че централните банки по света трябва да обмислят емитирането на дигитални валути, съобщава ВВС.

В изказване в Сингапур Лагард посочи, че това може да направи трансакциите с дигитална валута по-безопасни. Непаричните плащания са се увеличили през годините, което поставя предизвикателства пред правителствата и централните банки.

Регулаторите изразяват тревогите си, свързани с дигиталните пари, и призовават за по-сериозен надзор.

„Вярвам, че трябва да обмислим възможността да емитираме дигитална валута“, каза Лагард в свое изявление на конференция в Сингапур. „Държавата може да има роля да доставя пари на дигиталната икономика“.

„Предимството е ясно. Нашите плащания ще бъдат незабавни, сигурни, евтини и потенциално полуанонимни. А централните банки ще бъдат уверени в плащанията“.

Още по темата

Лагард допълни, че централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай „сериозно обмислят“ предложенията за дигитална валута.

Виртуална валута, емитирана от централна банка, би била отговорност на държавата, подобно на парите в брой, а не на частна компания.

Това ще помогне на потребителите, тъй като трансакциите ще са по-сигурни и по-разпространени, а в резултат на това – и по евтини.

„Колкото повече хора обслужваш, толкова по-евтина и полезна е услугата“, каза Лагард.

„Частните компании може да не инвестират достатъчно в сигурността, доколкото те не измерват всички разходи за обществото от провал на плащане“.

Тя добави че макар подобна стъпка при дигиталните валути „да не е универсална“, тя трябва да се обмисли „сериозно, внимателно и творчески“.

Макар че технологията, която стои зад дигиталните активи, е силно хвалена, тъй като ускорява финансовите трансакции и намалява разходите, анонимността зад търговията с криптовалути предизвика опасения сред регулаторите.

Лагард по-рано заяви, че анонимността при валутите като биткойна означава, че те могат да бъдат ползвани от престъпници и терористи.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни също каза, че криптовалутите като биткойнът трябва да бъдат регулирани, за да бъдат преборени незаконните дейности и да се защити финансовата система.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
khao до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Въвеждането на блокчейн може силно да намали разходите на банките
---
как точно ще стане това, би ли споделил техническата страна, щото аз виждам само увеличаване на разходите под формата на ток и хардуер и трафик. После искам да ми обясниш как една банка ще си отвори корпоративната мрежата за П2П конекции навън и кво ще и се случи след като направи това ? Дали няма да е избушат брутално, а ?
2
 
4
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
" криптовалутите като биткойнът трябва да бъдат регулирани"
това е достатъчно като коментар......
1
 
6
 
3
European до: Sakamano
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Това, което сте написали е точно така, но се учудвам кой е поставил до момента две отрицателни оценки ...
5
 
19
 
2
преди 6 месеца
В тази статия много неща не са наред. Знам, че Лагард е жена на възраст и едва ли се ориентира много добре в техническата част, но очаквах повече компетентност във финансовата. Дори и без криптовалутите, в днешно време повечето пари са дигитални, имайки предвид, че електронните плащания значително надвишават кешовите. Въвеждането на блокчейн може силно да намали разходите на банките, но каква е ползата за потребителите? Основното предимство на Биткойн пред останалите електронни платежни системи е анонимността и независимостта от банки и правителства, тъй като това е P2P мрежа. "Емитираните от банките криптовалути" не притежават това свойство - те са централизирани, следователно по нищо не превъзхождат стандартните банкови услуги.
3
 
8
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кой и е дилъра на тази?

Още от Криптовалути
Биткойнът поевтиня с близо 13% за денонощие до под 7200 долара