Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Либра се променя в търсене на регулаторно одобрение

„Ние запазваме конструкцията на Либра, но я променихме фундаментално и я опростихме“, казва Кристиан Каталина, главен икономист в Calibra

Либра се променя в търсене на регулаторно одобрение

Снимка: gettyimages

Планираната криптовалута на Facebook Либра ще бъде свързана с отделни национални валути и ще премине мащабирано обновяване, след което създателите й се надяват тя да получи регулаторно одобрение, информира Ройтерс.

Перспективата над 2,5 милиарда потребители в Facebook да започнат да използват Либра доведе до интензивен контрол от страна на международните регулатори, като мнозина се притесняват, че въвеждането на криптовалутата може да ерозира националния контрол върху трансакциите.

Управляващият орган на Либра заяви тази седмица, че сега ще предлага стейбълкойни, подкрепени от единични валути, както и токен, обезпечен с три валути.

Още по темата

Първоначалният план беше Либра да бъде обезпечена  от широка смесица от валути и държавен дълг. Но централните банки и регулаторите се опасяват, че тя може да дестабилизира паричната политика, да улесни изпирането на пари и да наруши неприкосновеността на потребителите. По тази причина регулаторите заплашиха, че ще блокират пускането на криптовалутата.

От Libra Association, която ще издава монетата и ще управлява нейната мрежа, заявиха, че група от централни банки, регулатори и агенции от над 20 държави, организирана от швейцарския регулатор FINMA, ще има последната думата за получаването на лиценз за доставчик на платежни услуги в Швейцария.

От FINMA потвърдиха получаването на заявлението на Либра за лиценз, като посочиха, че резултатът и продължителността на процеса остават отворени.

Регулаторът не изясни ролята, която другите органи ще играят при лицензирането на Либра, но заяви, че е в тесен контакт с органи и централни банки от цял ​​свят и вижда необходимостта от „международно координиран подход" предвид обхвата на проекта.

До появата на Либрата криптовалутите почти не се появяваха на регулаторния радар. Биткойн, най-голямата дигитална валута, се използва слабо при плащания или търговия, отчасти поради изключителната си нестабилност и остава до голяма степен нерегулирана.

Някои от най-известните поддръжници на Либра, включително гиганти за разплащания Mastercard, Visa и PayPal, се отказаха от проекта след противопоставянето от страна на регулаторите.

Мерки за сигурност

От Либра  заявиха, че ще предлагат стейбълкойни въз основа на все още неопределен състав от отделни валути. Като възможни примери бе посочено обезпечаването с долари, евро и паундове.

„Ние запазваме конструкцията на Либра, но я променихме фундаментално и я опростихме“, казва Кристиан Каталина, главен икономист в Calibra, дигиталния портфейл на Facebook, който ще предлага Либра чрез Messenger и WhatsApp.

От Libra Association също така заявиха, че ще засилят защитите на своите резерви от монети срещу "екстремни пазарни проблеми". Резервът ще държи ликвидни активи с краткосрочен матуритет и нисък кредитен риск и капиталов буфер, чийто размер не е определен.

Друга промяна е, че създателите на Либра планират да увеличат защитните си мерки срещу изпирането на пари или финансирането на тероризма. Асоциацията ще се регистрира в Мрежата за предотвратяване на финансови престъпления на САЩ (FinCEN) като бизнес с парични услуги.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
abdul до: фиг.1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
1. Либрата няма нищо общо с блокчейн.
2. НЕ Е вярно, че няма проблем ако го представи като платежна услуга.
3. Зуки много добре знае защо го рекламира като криптовалута, защо го подкрепя с акции и компании и защо не го представя като платежна услуга:
- представя го като криптовалута, защото е модерно и за да размие формалния контрол върху стойността.
- подкрепя го с акции, за да му стабилизира цената в света на фиатните валути и пазари.
- не го представя явно като платежна услуга, защото за да го пуснат на тоя пазар той де факто трябва да вземе банков лиценз, макар и по-леката му версия за платежен оператор.

И последно - тези дето раздават лицензите са прекалено наясно какво означава социална платформа да се превърне в интернет банкиране.
В хода на лицензирането му ще поискат всички акаунти да минат KYC (т.е. да си валидират профилите с лична карта), което буквално ще изгони пилците от социалната му мрежа.
А да, провизирайки Либрата с акции той реално се превръща в хедж фонд, за което също трябва да се изкаже комисията в САЩ заедно с всички регулативни изисквания по темата.
1
 
4
 
3
фиг.1 до: abdul
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Явно в същото се опитват да ни убеждават и от Фейсбук. Най-накрая се усетиха, че за регулаторите "криптовалута" е мpъcна дума. Но при положение, че това е дигитална валута базирана на блокчейн, технически си е криптовалута. Макар и доста по-различна от биткойна. А в случая, Зуки го подведе собствената му грандомания. Да беше представил Либра като дигитален портфейл и платежна услуга, никой нямаше да му каже копче. Сумай ти финтех компании предлагат същите услуги.
0
 
4
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Либра НЕ Е криптовалута!
1
 
4
 
1
преди 2 месеца
Знаем и от кои три валути ще бъде подкрепена:
1: Супа.
2: Готвено.
3: Десерт.
И преработеното в организма на изходаще е ЛИБРАААААААА.....

Още от Криптовалути
Китайски гигант за цифрови валути създава офшорна крипто борса