IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Libra вече е без четвърт от членовете си още преди да е заработила

Поредната компания, която се отказва от проекта, е Booking Holdings Inc.

21:02 | 14.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Libra Association – неправителствената организация, която трябва да съблюдава работата на криптовалутата либра, все още не е започнала официално дейността си, но вече изгуби четвърт от членовете си. Това стана факт, след като онлайн компанията за пътувания Booking Holdings Inc. също напусна проекта. С това тя се присъединява към другите ключови играчи, които се отказаха от плановете за криптовалутата, в основата на която стои Facebook.

След напускането на Booking  Libra Association вече има 21 члена от първоначалните 28, които постигнаха споразумение през юни, съобщава Bloomberg. През последните две седмици PayPal Holdings Inc., Stripe Inc., MercadoLibre Inc. и EBay Inc. също заявиха, че се отказват от проекта.

Очаква се останалата част от членовете на организацията да се срещнат в понеделник в Женева, за да завършат условията по управлението на дигиталната валута и членството в организацията.

Дигиталната валута либра стана обект на критики още с обявяването на плановете на Facebook през юни. Още тогава регулаторите предупредиха, че криптовалутата, която официално трябва да влезе в употреба следващата година, може да се използва за престъпни цели, ако не бъде достатъчно добре съблюдавана употребата й.

Държавни представители в някои страни като Германия и Франция вече обявиха, че имат намерение да забранят валутата, тъй като според тях тя би могла да бъде заплаха за паричната политика наред с други притеснения около използването й.

Visa, Mastercard и Stripe напуснаха проекта малко след получаването на писмо от сенатори от Демократическата партия в САЩ, в което ги предупреждават, че могат да станат обект на засилени проверки, ако продължат участието си.

Въпреки отлива на основатели обаче от Libra Association заявиха, че над 1500 компании са изразили желание да се присъединят към групата, като също така дадоха гаранции, че валутата няма да влезе в употреба, докато не успокои притесненията на регулаторите.

Разработчици продължават да усъвършенстват кода, който ще е в основата на либра. На този фон Visa, Mastercard и PayPal като вече наложени компании за платежни услуги биха могли да осигурят нужния опит за отговаряне на притесненията на регулаторите, което прави излизането им от проекта особено още по-голям удар.

Booking Holdings, чиято пазарна капитализация е в размер на над 84 млрд. долара, беше една от последните големи публични компании, които подкрепяха проекта.

Очаква се следващата седмица основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да дава изявление пред комисията за финансови услуги на Камарата на представителите, в което – наред с други теми, ще засегне и въпроса за либра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още