Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Системите, които биха позволили това, се разработват в момента, каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg

Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Снимка: Bloomberg

Тепърва ще си плащаме за стимулите от държавите. Тази система на печатане на пари може да има още 10 години живот, но със сигурност няма още 30 или 50 години живот. Когато свърши животът на сегашната система, тя ще бъде изместена от това, което е по-адекватно в текущия момент и вярвам, че това ще бъде някоя от криптовалутите, които продължават да се развиват с много голяма скорост. Това каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg и съучредител на Българската биткойн асоциация, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Силно вероятно е това да бъде биткойн, етириум или някой техен конкурент и в период от 15 до 30 години това да се случи, смята той.

По думите на Белев дигиталният юан няма да промени съществено нищо, тъй като разплащането ще остане подобно, просто може би ще се смени платформата, която китайците ще използват. А контролът върху паричната маса ще остане при китайското правителство и това няма да се промени. 

Още по темата

"В същото време основната идея зад криптовалутите е ние да имаме децентрализация на властта и на контрола, така че да не може една държава или шепа политици да решават какво да се случи с паричната маса на хората". 

Все по-голямата популярност на биткойна води до увеличаване на неговата стойност. Това до голяма степен се дължи на мрежовия ефект, а без него не може да съществува нито една криптовалута.

„Ако се анализира добре биткойнът, като свойства и функции, които може да изпълнява, може да бъде много, много по-добри пари от всеки вид други, които познаваме в момента – вкючително златото, включително държавните валути.“

Според Благовест Белев криптовалутите като цяло имат голямо бъдеще, а след години биха могли да станат основен начин на разплащане, тъй като системите, които биха позволили това в момента, се разработват.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
1
 
1
 
26
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Да аз държа да се плаща данък и да са както трябва нещата. На по късен етап проследяването ще се случи включвайки в играта тези същите борси :)
Трябва да се започне от някъде и какво по хубаво от това ЕС да си събере пропуснатите милиарди евро. В момента не вярвам повече от 10-20% да си подават честно дохода от крипто търговия а дори и да искат май май няма много начини да го направят.... даже няма защото няма курс на БНБ и изпадаш в конфликт.
1
 
2
 
25
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Моля те, не говори небивалици, че не е анонимно плащането!
Започвайки от мулти уолетите и стигайки до койн миксерите, които правят притежстелите абсолютно непроследими.
Би трябвало да ги знаеш тия неща, като инвестираш в това.

Кеша е силно ограбичен именно по тази причина, че е анонимен. Същото ще се случи с всяка анонимна система за плащане.

Аа, ако имаш предвид, че на криптоборсичките, както сега, едни хора ще си препродават койнчета и ще плащат данък - добре. Нямам нищо против, щом вярват в тая работа и си плащат данъка.

Аз говорех, че койнчетата нямат абсолютно никакъв шанс да изместят настоящата платежна система.
1
 
2
 
24
Solar Power до: Solar Power
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Даже още по лошо и да иска бай Пенчо да декларира това май няма начин да го направи понеже е крипто/крипто трябва да се вземе някакъв фиксин на БНБ за деня, а то няма такъв.... Ами всеки ден като излиза по един нов койн какво правим ? Затова предложих универсално решение. Аз като трейдър ще съм щастлив,че няма да се занимавам с декларации и съм си платил всичко честно както трябва. Държавата също ще е доволна,че си е получила данъците. Предложението ми е win-win :)
2
 
2
 
23
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Плащането с биткойн изобщо не е анонимно ! Напълно си проследим и не е никакъв проблем за държава с оборудване като ЦРУ или друга подобна служба да ти проследят превода, кой стои зад ип адреса , на кого е порфейла и т.н. и въпрос на време да те щракнат. Както каза един колега по долу непроследим или поне много трудно е кеша ! Относно борсите не си ме разбрал отново. Казах,че ако тези борси искат да оперират на ЕС пазар то трябва да бъдат регулирани и да отчитат точния данък за всеки клиент и той да бъде изпратен на съответната държава заедно с документа. Много по лесно е всяка държава да работи с 5-6 борси отколкото да чака чичо Пенчо сам да си признае какво е спечелил както е сега. Все още се чудя защо ЕС пропуска толкова много данъци чакайки някой да си напише сам ?!?! В тази връзка за мен абсолютно всички борси дори и нормалните в ЕС които са регулирани трябва да пращат и удържат такива данъци и справки в съответната държава. А призива на държавите да е: "Хора инвестирайте смело в ЕС на регулираните борси. Не е нужно да подавате никакви декларации за спечеленото там. Така ще подкрепите ЕС бизнеса"
Правителствата в момента формират ли някакъв бюджет чакайки бай ти Пенчо да си признае ,че е спечелил $1200 от крипто ? Я си признае я не. Тоест планирали са една ГОЛЯМА НУЛА. Пропуските тука са за десетки милиарди !
1
 
5
 
22
Dr. Vatnikov до: kane
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Не се печели от никой койн, защото никой от тях не генерира приход.
Няма и да генерира, а в един момент ще почнат да генерират само разход, заради огромното потребление на ток.

Ако имаш предвид спекулата от покачването на цената - пожелавам ти да я превърнеш в истинска печалба, другото е само цифрички по дисплея докато балона гръмне.

Още от Криптовалути
Криптоикономика: Над 40 обекта в София вече приемат плащания с дигитални пари