IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли краят на биткойн зимата?

Ако последните две зими се приемат за представителни, то последният спад в цената – с 36% за осем седмици – има още накъде да продължава

13:50 | 27.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Криптозимата е в деветата си седмица и биткойнът още не може да се отърси от сковаващия студ, посочва Ройтерс в анализ.

Пазарните индикатори светят в жълто и червено за най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, която загуби една трета от стойността си само за два месеца.

Така че какво следва?

Ограничената история на биткойна не дава големи насоки за развитието на криптозимата, която се определя като продължителен период на мечо настроение за месец или повече.

Досега е имало пет такива зими от 2017 г. насам и три от 2021 г. Двата срива от миналата година продължиха съответно 14 и 10 седмици, изтривайки от цената на биткойна съответно 45% и 47%. Ако те могат да се приемат за обичайни, то последният спад в цената на токена – с 36% за осем седмици – има още накъде да продължава.

„Биткойнът просто не е привлекателен за инвеститорите на дребно в момента. Никой наистина не вижда този потенциал биткойнът да донесе 10-кратна“ възвръщаемост, посочва Джоузеф Едуардс, ръководител на звеното за финансови стратегии на Solrise Finance.

Наистина, макросредата е далеч от подкрепяща за клас активи, приеман категорично като волатилен, рисков и уязвим в лицето на инфлацията. И докато притесненията за растящите лихвени проценти по света и геополитиката водят американските акции все по-близо до мечата територия, криптовалутите не са в ничий списък за пазаруване.

И все пак, дори и в мразовитата пустош, има признаци, че криптокралят готви завръщане.

Биткойнът черпи сили от останалата част на криптопазара – например имиджът му осигурява известно успокоение за инвеститорите, които напускат алтернативните монети, включително стейбълкойните, приемани за твърде рисковани след срива на TerraUSD в началото на май.

Надмощието на биткойна – мярка на съотношението между пазарната му капитализация и останалата част от криптопазара, достигна 7-месечен връх от над 44%, въпреки че цената му намалява.

„Институционалните инвеститори особено бягат на сигурно място, до известна степен, към биткойна, който има най-голям институционален прием“, посочва Маркус Сотиру, анализатор на GlobalBlock.

Миналата седмица биткойн фючърсите записаха най-голямата си нетна дълга позиция, откакто договорът се предлага от 2018 г., показаха данни на CFTC. Това е сигнал, че трейдърите се подготвят за поскъпване на криптовалутата

Страх и алчност

Биткойнът загуби половината от стойността си от пика си на 10 ноември от 69 хил. долара. Тази седмица цената му флиртува с прага от 30 хил. долара, след като удари 17-месечно дъно от 25 401 долара на 12 май. Монетата остава най-голямата по пазарна капитализация, но пазарната стойност на всички криптовалути сега е 1,3 трлн. долара – по-малко от половината на 3-те трлн. долара през ноември.

Индексът за страх и алчност (Fear & Greed index) на платформата Coinglass за пазарни настроения – където 0 е извънреден страх, а 100 е извънредна алчност, се намира на равнище от около 13.

Етерът, криптовалута номер 2 по пазарна капитализация, се движи около цена от 2000 долара и поевтинява с около 60% от пика си от 4868 долара на 10 ноември.

Билал Хафез, главен изпълнителен директор на изследователската фирма Macro Hive, посочва 2300 долара и 2500 долара като ключови равнища, предупреждавайки, че невъзможността цената да се задържи над едно от двете равнища в краткосрочен план би било мечи сигнал.

Пазарът е изплашен. Общият обем на спот пазара за всички криптовалути на водещите борси е намалял до 18,4 млрд. към понеделник (23 май), което е по-малко от половината на 48,2 млрд. долара, наблюдавани на 14 май. Това е и най-големият обем за 2022 г., показват данни на изследователския и новинарски сайт The Block.

От Glassnode пък посочват на 9 май, че биткойн на цена от 33 600 долара ще остави 40% от инвеститорите „под вода“ – когато активът е по-евтин, отколкото когато е закупен.

„Мнозина са оставени да се чудят какво трябва да правят със своите монети – да ги пазят като живота си или да отчетат загубите и да продължат“, посочва Линдзи Бел, главен пазарен и паричен стратег на Ally Invest.

„Добро напомняне е, че криптовалутите вероятно не трябва да са повече от, да кажем 1-2% от портфолиото ви“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
криптозимата ... това в началото го прочетох като криптоизмамата! :):) по точно е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Махнете ЗИМАТА от въпроса и ще получите вярното питане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още