IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-горещите криптовалути вече са алтернативите на биткойна и етера

Сегментът е доминиран от най-младото поколение, а всичко, което то познава, е един "почти постоянно улесняващ Федерален резерв"

17:14 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Страхът да не изпуснем нещо (Fear of missing out, FOMO) е жив в криптосвета, като по-слабо известните монети отново набират инерция на фона на ценовия подем при лидерите в сегмента биткойн и етер, посочва Bloomberg.

Цената на карданото се удвои този месец, ставайки третата по големина дигитална монета. Бинанс койн също поскъпва. Цената на токен, наречен аваланш, се утрои през август. В същото време стойността на дигитални изображения на камъни с лазерни очи и анимационни животни се изстреля високо нагоре, понякога учетворявайки се в рамките на няколко дни.

Сред анализаторите и инвеститорите обаче няма консенсус по въпроса каква е причината за този интерес. Според някои това се дължи на спекуланти и обичайните им действия след големи ръстове. Други пък намират причината в голямото количество кеш и свръхниски лихви, които традиционно тласкат инвеститорите към по-нестабилни активи. Ралитата на само някои монети се дължат на конкретни стабилни причини, като технологичните подобрения при мрежите на кардано и солана.

„Няма съмнение, че има много вълнение при криптовалутите“, казва Йони Ася, основател и главен изпълнителен директор на онлайн борсата eToro. „Може ясно да го видите по числата в индустрията, независимо дали става въпрос за пълни обеми или гледате растежа на компании“, посочва той и допълва, че налице е „голямо изобилие на пазара“.

Ася го нарича „поколенчески момент на покупки“ и посочва като причина обединението на много фактори, включително повсеместно ниски лихвени проценти и огромни фискални стимули, които помогнаха финансово на много хора по време на пандемията.

Част от тази инерция се насочи към криптовалутите и свързаните с тях активи. Около 15% от всички американци, които са получили първите два чека финансова помощ от правителството, са инвестирали част или всички пари, а около половината от тази група са вложили средствата именно в криптовалути, показва допитване сред 1000 души в страната на Harris Poll за Yahoo Finance.

В същото време увеличението на цените се засилва с отварянето на икономиките, подкрепяйки предупрежденията на някои криптоманиаци за предстояща хиперинфлация. Всичко това заедно „кара много хора да се оглеждат за различни видове инвестиции“, коментира Ася.

Скорошно проучване на eToro установява, че близо една четвърт от група от 6000 инвеститори се интересуват от своя собствена валута, като броят достига до 50% при по-младите. Данните също така показват, че средностатистическият инвеститор смята да увеличи притежанията си от криптовалута през идните месеци, както и че интересът към алтернативните монети е „значителен“.

На този фон изтеглянията на приложения за криптотърговия растат - Coinbase Global е на 11-о място сред финансовите приложения в свалянията на iPhone, показват данни на компанията App Annie. Приложението бе на 23-о място в категорията си миналия август. Дигиталните борси Kraken, Voyager и Crypto.com също напредват в редиците.

„С всички тези пари, които се носят наоколо, не трябва да сме изненадани, че има хора, които плащат огромни количества пари за дигитални домашни любимци камъни и безкрайно количество други дигитални активи, които лесно могат да бъдат създадени“, коментира Майкъл Орурк, главен пазарен стратег на JonesTrading.

По думите му сегментът е доминиран от най-младото поколение, а всичко, което то познава, е един "почти постоянно улесняващ Федерален резерв" и не трябва да е изненада, че мнозина се насочват към криптосектора.

От юли активите, управлявани от мениджъри на дигитални инвестиционни продукти, поскъпват с над 57% до приблизително 55 млрд. долара. Средно дневните съвкупни обеми на търговия се увеличават с над 46% до 544 млн. долара, най-голямото увеличение на месечна база от май, показват данни на CryptoCompare.

Голяма част от интереса се дължи на кардано, аваланш и доуджкойн. В същото време индексът, следящ някои от най-големите децентрализирани финансови протоколи и приложения – Bloomberg Galaxy DeFi Index, е нагоре с около 50% от началото на юли.

„Като цяло в последно време има много положително криптонастроение: незаменяемите токени (NFT) помогнаха за възстановяването, а сривът (в цените – бел. ред.) от май остава все по-далеч назад“, казва Сам Банкман-Фрийд, главен изпълнителен директор на криптоборсата FTX.

Тук се появява и блокчейнът, който се опитва да се конкурира с етериума. Според Ави Фелман, портфолио мениджър на BlockTower Capital, след скорошното подобрение на мрежата на етериума спекулантите се обръщат към конкурентни блокчейн системи и техните токени.

В същото време американският пазар на ценни книжа продължава да отчита рекорди, меме акциите (популярни в социалните мрежи, които се радват на силни ръстове – бел. ред.) също поскъпват. Според Джейсън Ърбън, съръководител на Galaxy Digital Trading, когато пазарът е в такова настроение за риск, то криптовалутите могат само да спечелят от това.

През четирите години до 2019 г. съотношението между биткойна и дневната възвръщаемост на индекса S&P 500 беше като цяло слабо, посочва Вей Лиан от банката DBS. Но от началото на миналата година нещата се променят. С развитието на пандемията биткойнът и американските акции поевтиняват и поскъпват в унисон, коментира той.

„Виждате наскоро, че хората стават притеснени за инфлацията, хората са притеснени за снабдяването с пари – заради това в исторически план хората винаги казват, че трябва да се купуват акции като защита от инфлацията“, смята Ърбън.

А според него сега към това се прибавят и криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още