IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не слушайте „криптоекспертите”!

Те до един са инсайдъри, които хвалят инвестицията си, според анализатор

14:41 | 30.06.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Като човек, който пише за криптовалути вече повече от шест години, свикнах с безкрайните армии от фанатици и тролове, които ме преследват всеки път, когато изложа нещо дори леко критично за биткойна. Намирам това за досадно, но част от работата и съм склонна да го игнорирам, пише Джъмайма Кели за Financial Times.

Но наскоро бях поразена от една все по-често срещана подигравка, която неволно подкопава уж алтруистичните цели на биткойн бригадата: „Забавлявайте се като бедняци.“ 

Това меме стана толкова разпространено в криптовселената, че в негова чест бе написана песен; можете дори да си купите тениски, украсени с фразата. Подигравката е насочена към така наречените „без-койнъри“ като мен, когато изразяваме скептицизъм. Дали нашата критика е оправдана или не, е без значение. Мисленето е, че тъй като цената толкова очевидно ще продължи да расте безкрайно, тези от нас, които не инвестират, ще потънат в бедност, докато биткойн маниаците ще станат червиви с пари.

Ако тази система ви напомня на Понци схема, то е защото е такава. Въпреки че някои от традиционните характеристики - като ръководител или централен администратор, или съществуването на парични преводи - липсват при биткойна, други са налични. Тези, които влязат в началото на схемата, трябва непрекъснато да привличат нови вярващи, които да я поддържат. Много от тях се афишрат като „криптоексперти“, посочвайки криптовалутите като решение на редица финансови и икономически проблеми, в които те често нямат експертиза. Както известният биткойнец Антъни Помплиано наскоро туитна на своите почти 1 милион последователи, „Всеки бичи пазар трябва да включва новия клас криптоентусиасти”.

„Технически това не работи съвсем като Понци схема, но получавате същия нетен резултат“, коментира Мартин Уокър, директор за банкирането и финансите в Center For Evidence-Based Management. „Блясъкът на цялата криптоизмама е, че всъщност не трябва да генерирате доходи, за да плащате на някого, така че печелите като карате хората да вярват в увеличаването на цената.“

Това, което биткойнците никога не обясняват - а някои изглежда не разбират съвсем - е, че това е игра с нулева сума (печалбата на едни е загуба за други – бел. прев): не можем всички да забогатеем от нея. Но ако слушате „експертен коментар“, няма да видите признание за това, нито за начина, по който системата е изкривена, за да обогати тези в горната част на схемата. Всъщност е точно обратното - анализът винаги е свързан с „демократизиране на финансите“, „увеличаване на икономическата свобода“ или „водене на борба срещу злите централни банкери”, целящи да обезценят нашите пари.

Когато наскоро Ел Салвадор обяви, че прави биткойна законно платежно средство от септември, мейлът ми беше залята от анализи как това ще увеличи финансовото включване, ще стимулира икономическия растеж и, разбира се, ще повиши цената на биткойните.

Криптоекспертите, които ме спамят, изглежда никога не споменават факта, че повече от 89 процента от всичките 21 милиона биткойни, които някога ще съществуват, вече са създадени (или „изокпани“) и седят в портфейлите на други хора, готови да бъдат прехвърлени на новодошли с печалба. Нито се притесняват от огромното различие в богатството, което вече съществува в криптосектора - скорошен доклад на Glassnode установява, че 2% от „мрежовите субекти“ контролират почти три четвърти от всички биткойни.

„Неравенството при биткойна е далеч по-лошо, отколкото във всяка фиатна (декретна, без златно покритие – бел. прев.) валута, и тъй като не подлежи на данъчно облагане, няма начин да се преразпредели“, посочва Франсис Копола, финансов и икономически коментатор.

И така, защо „анализите” пропуска всичко това? Проблемът е, че „криптоекспертите“ обикновено гарнират своята „експертиза“ с интереса, който имат в тази игра. Рядко може да се намери експерт, който не е криптоинвеститор и поради това не е финансово мотивиран да продължи да напомпва цената.

Помплиано смята, че това е причина да слушате такива гласове, наскоро туитвайки, че „винаги трябва да игнорирате хора, които нямат интерес в играта“. Но точно той е типът „експерт“, на който не трябва да се вярва: ако биткойнът някога стане широко приет, ще е необходимо огромен брой хора да купуват от тези, които вече го притежават, превръщайки дългогодишните инвеститори като него в новия супербогат глобален елит.

За щастие на всички нас, има толкова много други проблеми с биткойна - не на последно място неговите многобройни съперници - че това никога няма да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ами "царя е гол" от сигурно над 10 години ама все пак е облечен :)Времето ще покаже. Досега много пъти го погребваха но уви само за няколко месеца .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Отново статия за крипто без никакво познаване на фундамента на биткойн.Хубаво е преди да се пише нещо както казва този "анализатор" да се осведоми какво е биткойн :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
scitickart
преди 2 години
Вместо да си карат lamborghini-тата и да си харчат милиардите, тръгнали да обясняват на *** като мен как да забогатея. Ама язе не съм балък! lamborghini-тата са ***, милиардите са за меки китки, които не могат да оцеляват с по 150 лв на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
Всъщност, написаното е откровена глупост, но тази тема не ти е сила и за това прехласването по статията ти е простено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
nikiangel
преди 2 години
Колкото по голям става балона, толкова по силно ще гръмне като се спука.И съжалявам за тези коото разчитат да се изхранват с парите които са вложили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Първо, биткойн не е "дефлационно нещо", а е пирамида, чиято цена зависи от броя на новопривлечените шарани. Второ - той няма никакво значимо приложение, нито някога ще има. И трето, дефлационна валута никой не ще, защото скъпите пари водят до смачкване на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
novata_ikonomika
преди 2 години
Парите съществуват, за да можем да разменяме веществени и невеществени блага и труд. Валутите съществуват, за да може да се обменят пари на различни държави помежду си. Долара съществува, за да може да има еталон между различните валути (преди е било златото еталон). Биткойн защо съществува? Не може така нестабилна стойност да има. Поведението му е като на суровина или на валута от третия свят (Нигерия) не като на стабилна валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
винаги е добре да се пазаруват дефлационни неща с някакво приложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
На 65 К ли трябваше да пазарува? Ее, сега щеше да е само 50% назад. Пирамидата ви става все по ясна, има един български лаф "лъсна му голия зaд.ник на биткойна", в белите страни му казват "царят е гол".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна статия. Крайно време е гласът на разума да започне да доминира гласът на сектантите и манипулаторите! ======== "Ако тази система ви напомня на Понци схема, то е защото е такава"===== Кратко и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още