Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Нуждата от регулаторна яснота ограничава поскъпването на биткойна

Стойността на криптовалутата се повишава умерено на фона на решението на регулатори, че е рисков банков актив

Нуждата от регулаторна яснота ограничава поскъпването на биткойна

Снимка: Bloomberg L.P.

Решението на група международни банкови регулатори да класифицира биткойна като един от най-рисковите активи помогна на криптовалутите да навлязат още повече в света на традиционните финанси.

Всеки признак за насочването на токените към масовия пазар носи оптимизъм, въпреки че според решението на Базилския комитет за банков надзор за кредиторите би било особено скъпо да държат криптовалути, което на свой ред би забавило тяхното приемане. Нуждата от повече яснота ограничава до известна степен поскъпването на биткойна и не му позволява да се откъсне от зоната около 37 хил. долара, където се намира през последните дни.

Но пазарът е по-скоро оптимистичен. Цената на биткойна се покачва с половин процент минути след 9 ч. българско време до 36 845 долара. Биткойнът засега е единствената от водещите криптовалути, която може да се похвали с ръстове, като при останалите пониженията са от около 2-3%.

Още по темата

Според комитета, който представлява група от органи, отговарящи за банковия надзор, включително Федералният резерв и Европейската централна банка, банковата индустрия е изправена пред все по-голям риск заради криптоактивите заради потенциала за пране на пари, репутационните предизвикателства и големите промени в цените, които могат да доведат до фалити.

Панелът предложи да се прилага 1,250% рискова тежест към експозициите на банките в биткойни и някои други криптовалути. На практика това означава, че дадена банка може да се наложи да държи долар в капитал за всеки долар в биткойни на база на 8% минимално капиталово изискване.

„Това е новина, която както защитниците, така и критиците на биткойна ще обявят за победа. Тя показва, че биткойнът сега се признава за клас актив с параметри за управление на риска за банките, но същите тези параметри може да се окажат потенциална пречка, като се има предвид тежките капиталови изисквания, които могат да го направят един непредсказуем бизнес“, коментира за Bloomberg Люк Съли, главен изпълнителен директор Ledgermatic.

Междувременно в четвъртък своя дебют направи и Съветът на копачите на биткойни.

„Съветът на копачите на биткойни е доброволен и отворен форум за копачи на биткойни, ангажирани с мрежата и нейните основни принципи“, написа в Twitter главният изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър, един от основателите на асоциацията.

Сейлър, който превърна придобиването на биткойни в бизнес стратегия на производителя на софтуер, се надява по този начин да отговори на притесненията, включително и на шефа на Tesla Илон Мъск, за екологичния отпечатък на криптовалутата.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Етерът изпревари биткойна по ръст на търгуваните обеми за полугодиeто