Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Общата пазарна стойност на криптовалутите надхвърли 1 трлн. долара

Биткойнът покори и нивото от 38 хил. долара

Общата пазарна стойност на криптовалутите надхвърли 1 трлн. долара

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Общата пазарна стойност на криптовалутите надхвърли 1 трлн. долара за първи път в четвъртък на фона на силния, макар и нестабилен, ръст на цената на биткойна, съобщава Bloomberg.

Криптовалутите достигнаха крайъгълен камък след петкратно покачване на пазарната стойност през последната година, показват данни от тракера CoinGecko. Стратезите посочват търсенето от спекулативни търговци на дребно, отделни богати и дори институционални инвеститори като причини за скока.

Биткойнът поскъпна с 6% в четвъртък, за да достигне пореден рекорд от 38 169 долара. Увеличението на цената е от четири пъти през последната година, показват данни на Bloomberg.

Стойността на биткойна е около две трети от стойността на пазара на криптовалути. Следва етер с около 13%, показват данните на CoinGecko.

Криптовалутите поскъпват на фона на фискалните и паричните стимули дори и на фона на скептичните коментари за стабилността на този пазар. Привържениците на биткойн твърдят, че валутата предлага хеджиране срещу слабостта на долара и риска от ръст на инфлацията, т.е. изпълнява ролята на златото. Критиците на криптовалутата обаче не са съгласни, че двата актива изобщо могат да бъдат сравнявани

„Колкото повече хората възприемат, че техните активи, особено ликвидните им активи, като фиатните валути, намаляват по стойност, толкова повече ще търсят алтернативи“, казва Джефри Морфи, президент на канадската компания за криптокопаене Bitfarms Ltd.

Активните биткойн акаунти се доближават до рекордно високите си нива от края на 2017 г., според изследователя Flipside Crypto - вероятно знак, че някои притежатели планират продажби. По-малко от 2% от сметките държат 95% от предлагането на биткойн, така че няколко големи сделки могат да повлияят на цените.

Някои търговци посочват, че дългосрочната прогноза за цената на биткойн на JPMorgan Chase & Co. от 146 000 долара може да подхрани ралито. Други твърдят, че настроенията са засилени от регулаторната актуализация от САЩ.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност