Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Пазарната капитализация на биткойна е равна на половината от тази на среброто

Криптовалутата изостава значително от традиционните борсови индекси и активи по пазарна капитализация

Пазарната капитализация на биткойна е равна на половината от тази на среброто

Снимка: Pixabay

Продължаващият възход на биткойна доведе до някои прогнози, че активът в крайна сметка ще се превърне в убежище за инвеститорите. Но въпреки поскъпването му данните сочат, че криптовалутата продължава да изостава от традиционните борсови индекси и активи по пазарна капитализация.

Данни, представени от Trading Platforms, показват, че пазарната капитализация на биткойна от 666 млрд. долара е равна на почти половината (48,6%)  от тази на среброто, която е към 1,37 трлн. долара към 17 януари 2021 г.

Пазарната капитализация на биткойна се равнява също на 32,33% от тази на британския борсов индекс FTSE 100 (2,06 трлн. долара), както и на 17,52% от капитализацията на японския NIKKEI от 3,08 трлн. долара.

Пазарната стойност на биткойна е колкото едва 6,28% от пазарната капитализация на златото от 10,60 трлн. долара. В сравнение с американския борсов индекс S&P 500 биткойн представлява само 2,1% от пазарната му стойност от 31,66 трлн. долара.

 

Пазарната капитализация на биткойна нарасна значително от третото тримесечие на 2020 г. насам, като стойността му достигна рекордните 41 хил. долара на 8 януари. Той все още е относително малък клас активи, който все повече не е свързан с традиционните класове активи.

Още по темата

Някои привърженици на криптовалутата смятат, че биткойнът е напът да замени традиционните активи и индекси като сигурно убежище за инвестиции. Така например стойността на биткойна расте, докато тези на златото и среброто изглежда са в застой.
 

Още графики на деня може да видите тук.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 4 месеца
десеторна да стане! още по-добре - ще обере шараните, които се ловят на *** и ще остави цените на смислените съхранители на покупателна стойност сравнително ниски на фона на задаващото се безумие.
2
 
4
 
1
преди 4 месеца
Пазарната капитализация на биткойна е равна на половината от тази на среброто КОЛКО СЕ Е ПОБЪРКАЛ СВЕТЪТ !!!

Още от Криптовалути
Нуждата от регулаторна яснота ограничава поскъпването на биткойна