IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Бонев: Регулациите на криптоборсите ще ги поставят далеч пред банките

Изграждането на правна и законосъобразна рамка ще увеличи доверието на скептиците, заяви финансистът

12:24 | 15.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Пламен Бонев завършва висше образование в България и Гана. През 1982 г. емигрира в Швейцария, където работи за редица компании, сред които завод за обработка на злато собственост на Община Женева и банка Credit Suisse. След завръщането си в България през 1991 г. Бонев основава „Международна банка за търговия и развитие” АД, чийто председател на Борда на директорите е в продължение на 14 г. В момента Бонев е собственик и главен изпълнителен директор на Credit Commerce и собственик на платформата за виртуална валута Bonexx.

Като човек, който е бил банкер, а след това и индустриалец - как решихте да създадете финтех компания?

- Това решение всъщност бе улеснено заради професионалната ми кариера. Считам, че съм натрупал опит в областта на финансовите, както и промишлените стокови пазари. Това ми позволи да наблюдавам и преценявам накъде да насочвам инвестиционните си усилия. Всичко стана възможно с единомислещи хора, отдадени на математиката, включително квантова такава.

Виждате ли възможност в близко бъдеще криптовалутите да се превърнат в реално разплащателно средство? Възможно ли е виртуалните валути постепенно да изместят конвенционалните такива? 

- Да, тази възможност от необходимост е вече и факт - например електронният юан, който се превърна в национално разплащателно средство. А в близко бъдеще много страни се подготвят да поемат по този път. Блокчейн технологията позволява да се изпраща неограничено количество суми за часове, като таксите са само фракция от тези на банките. За мен това е един силен аргумент и показател защо тази технология ще бъде предпочитана и използвана от постоянно нарастващия брой потребители.

Имате ли наблюдения до каква степен в България обществото разбира какво са криптовалутите? До каква степен те са достигнали до „обикновения“ човек?

- Въпросът за разбираемостта на криптовалутите е също толкова сложен, колкото и на конвенционалните валути. Тук също се намесват фактори като производство, разходи стойност, придадена стойност и други. Но независимо от това, българското общество на всички възрастови нива е силно активно на тези пазари.

С какви знания и финанси трябва да разполагат инвеститорите, за да влязат на този пазар?

-  С не по-различни от тези на традиционните борсови пазари, а именно наблюдение, познание, добра информираност, усет, интуиция. Стойностите на криптопазарите отговарят и на хората с малки и големи финансови възможности.

Защо криптовалутите намират все повече привърженици?

- Светът се променя. Дигитализацията, интернет и мобилните технологии - всичко това ви дава възможност да управлявате финансите си 24/7 при нищожни разходи в сравнение с банковите такси и то за многократно по-бързо време.

Защо банките проявяват съпротивление спрямо криптовалутите?

- Този нов финансов свят, икономика и механизъм ги измества от потребителското търсене и нуждите на обществото, с други думи аз бих го нарекъл катеогрична конкуренция.

Какви са плюсовете и минусите от липсата на единна правна или регулаторна рамка, приложима за криптовалутите?

- Първоначална регулаторна рамка вече има и тя е по-стриктна и много по-съблюдавана от тези на банките. Всичко това, дори в краткосрочен план да бъде в минус за криптоборсите, ще ги постави на следващ етап далеч пред банките. Не виждам минус в изграждането на правна и законосъобразна рамка, по която криптоборсите да се движат, дори напротив, тя ще доведе до по-голямо доверие в тези, които са скептично настроени. По този начин ще се елиминират индивидите, които имат криптосредства без ясен произход.

През септември ЕК представи амбициозен план за регулиране на криптовалутите. Как ще се отрази той на пазара?

- Този план, разбира се, е свързан с доста бюрокрация и ненужни формалности и като всички прохождащи регулации търпи критика. Но все пак това ще изчисти този нов финансов пазар от сивия сектор и незаконните практики. Ние лично го приемаме с ясното съзнание, че това е нужно, за да се внесе по-голяма сигурност в този нов сектор. Разбира се, това отнема от либералния дух на криптопазара и съм сигурен, че отежнената документация, която ще се иска от обикновения потребител, ще създаде усещане за бюрокрация. Но съм оптимистично настроен, че това в най-близко бъдеще ще е само за доброто на тази нова индустрия.

Пазарът на криптовалути исторически е силно волатилен. Очаквате ли известно стабилизиране на цените в бъдеще?

- Да, волатилен е, но такъв е и конвенционалният финансов пазар, голяма част от инвеститорите търсят точно тази волативност. Ако другите инвеститори търсят по-голяма стабилност, могат да изберат от някой стейбълкойн. Скоро се очаква въвеждане на дигитално евро, като има и много страни, които бързат да дигитализират своите конвертируеми валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nahalnik98
преди 3 години
Евала, ама питаш ли го от къде са милиончетата? Банкер, ама са пропуснали да кажат за ДС и за банката, която са фалирали заедно с брат му. Има инфо в нета много. Познатата ни схема с КТБ без виновници. Раздали са си кредити на свързани фирми с тях. Това ли е да си банкер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
invader13
преди 3 години
*** играча е тоя и се е усетил къде да влезне на време евала на тоя пич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
axl007
преди 3 години
Mnogo interesno shte vzema da go proucha tva kripto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още