IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли криптото "зелено"?

Добивът на биткойни консумира повече електроенергия годишно, отколкото Финландия или Белгия

19:09 | 20.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Може ли криптото някога да бъде "зелено"? Доскоро това беше въпрос, който вълнуваше най-вече идеалистите. Криптодецата, които се втурнаха към биткойна преди десетилетие, бяха толкова фокусирани върху разпалването на финансов бунт срещу върхушката, че обикновено не се тревожеха твърде много за въглеродните емисии, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Mасовите инвеститори, които днес се тревожат за екологични, социални и управленски (ESG) проблеми, някога избягваха дигиталните активи поради други видове мръсотия; както показва доклад от Chainalysis, измамите и киберкражбите продължават да тормозят екосистемата.

Вече не. С настъпването на 2022 г. дори тромави мениджъри на активи като Fidelity започват да използват криптовалути за създаване на борсово търгувани фондове. И както Goldman Sachs наскоро посочи в аналитична бележка, масовите инвеститори все повече включват криптото в своите портфейли като защита от инфлацията, наред със златото.

Всъщност Зак Пандъл от Goldman смята, че биткойн вече представлява 20% от инвестиционната сфера за „съхранение на стойност“ (предимно включваща биткойн и злато). Той прогнозира, че ако това съотношение се повиши до 50%, цената на биткойна ще се удвои от сегашното си ниво до 100 хил. долара.

Обаче, както Пандъл също отбелязва, има една „важна пречка“: физическото замърсяване. По-конкретно, процесът на „копаене“ на биткойни (т.е. създаване на консенсус относно споделен компютърен регистър за създаване на цифров актив) изисква зашеметяващи количества електроенергия. Всъщност, добивът на биткойни консумира повече електроенергия годишно, отколкото Финландия или Белгия, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Косово току-що го забрани поради тази причина. 

По-лошото е, че по-голямата част от добива исторически се е извършвал в Китай, който е силно зависим от въглищата. Оттук и този сложен въпрос за масовите инвеститори, които се тревожат за инфлацията през 2022 г.: можете ли да се занимавате с криптовалути, без да си „изцапате ръцете”?

Краткият отговор е „да, но не е лесно“. Първо, добрата новина: през 2021 г. това някога анархично кътче във финансите започна да се организира, за да стане по-зелено. На преден план, коалиция от над 200 криптосубекти наскоро обедини усилията си с института Rocky Mountain, базирано в Колорадо екологично лоби, за да създаде Климатично криптоспоразумение (CCA).

Подписалите споразумението очевидно са се съгласили да намалят въглеродните емисии от използването на електроенергия до нетна нула до 2030 г., отчасти чрез въглеродно компенсиране, но също и чрез пренасочване на цялата блокчейн технология към възобновяеми енергийни източници до 2025 г. и използване на инструменти за енергийно проследяване като така наречените зелени хаштагове.

Последна актуализация: 14:43 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
кви 10 години бе ***... направо от както е измислен тока, заяочна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Г-н Балкански е много загрижен за климата и екологията и затова живее в страната с най-мръсен въздух в Европа. Обаче лае като бясно куче против криптовалутите. Защо? Защото е изпуснал влака естествено! Нарича се дивашка завист, не се залъгвайте! При всяка корекция свети от щастие, че е прав и това е,, краят" и така от 10 години... А индустрията расте и се, прави хора богати, променя животи. Но както да го обясниш на подивели кучета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Днес четох, че и Русия иска да го баннира, вчера в ЕС същото предложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Искаш да кажеш в хартия (обещания на нечия държава). Златото е пари - важи винаги и зад него не стои обещание, а овеществен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
почти цялата енергия от копачите отива в топлина, останалата се трансформира обратно в пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хахаха, отоплението ще стане крипто... виртуално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
по-скоро отоплението ще поумнее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още