IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд поиска ликвидацията на криптохедж фонда Three Arrows Capital

Съдебното решение спуска завесата пред един от най-известните криптохедж фондове

15:07 | 30.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съд на Британските Вирджински острови нареди ликвидация на криптохедж фонда Three Arrows Capital - който направи големи залози на всичко от биткойни до луна, но изпадна в криза след разпродажбите, изтрили 2 трлн. долара от пазара на дигитални активи.

Съдът, който е взел решението в понеделник, е наел двама партньори за консултации и консултентската фирма Teneo за изпълнение на ликвидацията, става ясно от източник на Bloomberg, пожелал анонимност.

Teneo ще надзирава преговорите с потенциални купувачи, които евентуално имат интерес към оставащите притежания на Three Arrows като токени или акции в криптостартъпи, допълни запознатият. Също така ще бъде създаден уебсайт, в който да се записват кредитори и да се установи кой какво притежава. Three Arrows инвестира в редица платформи за децентрализирани финанси като Aave и dYdX, както и в криптоинфраструктурни фирми като StarkWare, става ясно от сайта на компанията. Все още не е ясно дали и колко от тези активи ще отидат за продажба.

Съдебното решение спуска завесата пред един от най-известните криптохедж фондове, основани от Джу Су и Кайл Дейвис – бивши трейдъри на Credit Suisse, на кухненската маса в апартамента им през 2012 г. Успехът на фонда дойде с разрастването на криптопазара, като през март активите под управление на Three Arrows се изчисляваха на около 10 млрд. долара, по данни на блокчейн фирмата Nansen. През април Джу обяви, че фирмата планира да премести централата си от Сингапур в Дубай.

Three Arrows се превърна в емблема на невъздържаността на индустрията по време на миналогодишния бичи пазар, когато фирмите натрупаха ливъриджа, който после ги спъна, когато пазарът се обърна.

Проблемите с ликвидността на фонда са част от серия кризи, които разтърсиха криптосектора през тази година, включително срива на стейбълкойна TerraUSD и затрудненията на Celsius Network и Babel Finance. Последствията от Three Arrows застигнаха компании като криптоброкера Voyager Digital Ltd., който тази седмица заяви, че е подал заявление за дефолт към Three Arrows, след като не е получил плащане по заем на стойност приблизително 675 млн. долара. По-рано кредиторът BlockFi и брокера Genesis заявиха, че трябва да ликвидират един от големите си контрагенти, без да посочват имена.

Three Arrows е ситуиран на Британските Вирджински острови. Търговският съд там нареди компанията да бъде ликвидирана, ако се обяви за неплатежоспособна, в случай че не може да плаща задълженията си. Компаниите могат и доброволно да се ликвидират, но това е по-рядко срещана практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Първата гнила круша тупна звучно на земята. Скоро и други ще я последват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още