Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Турция забрани плащанията с криптовалути

Според централната банка те могат да доведат до „непоправими“ щети и крият значителен риск

Турция забрани плащанията с криптовалути

Снимка: Getty

Турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги заради възможни „непоправими“ щети и значителен риск от такива трансакции, съобщава Ройтерс.

В законодателен текст, публикуван в Държавен вестник, централната банка посочва, че криптовалутите и други подобни дигитални активи на база технологията на разпределените регистри (DLT) не могат да се използват, пряко или непряко, като инструмент за плащане.

„Доставчиците на платежни услуги няма да могат да развиват бизнес модели, в които криптоактиви се използват пряко или непряко при осигуряването на платежни услуги и издаване на електронни пари, като няма да могат да осигуряват никакви услуги, свързани с подобни бизнес модели“, посочват от банката.

Още по темата

Растящият бум на криптопазара в Турция набра още инерция наскоро на фона на надеждите на инвеститорите да се възползват от ралито на биткойна и същевременно да предпазят средствата си от инфлацията.

Ускоряването на ръста на потребителските цени и слабата лира увеличиха още повече търсенето на криптовалути.

В изявление, което обяснява причината за забраната, банката заяви, че тези активи „не са обект нито на каквато и да е било регулация и надзорен механизъм, нито на централна регулаторна власт“ наред със съществуването и на други рискове.

„Смята се, че тяхната употреба при плащания може да причини непоправими загуби за страните на трансакцията заради посочените фактори, като те може да подкопаят доверието в инструментите и методите, използвани при настоящите плащания“, се казва още в изявлението.

Миналата седмица турските власти изискаха информация за потребители на платформи за търговия.

За месец март турската годишна инфлация се ускори до над 16%, като сред основните причини са увеличените цени на петрола и отслабването на лирата.

Към 10:15 ч. турската валута поевтинява спрямо долара до цена от 8,0859 лири.

След публикуването на заповедта, която влиза в сила от 30 април, биткойнът също поевтиня. За последните 24 ч. цената му се понижава с 2,7% до 61 318,43 долара.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
3
 
7
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Не виждам и нищо лошо в това да има малко децентрализация и орязване на бюджетарите с едно 200-300%. Няма много смисъл от тях. Повечето ритат едни духалки под бюрата по цял ден и се мръщят като ги питаш за нещо.
Не виждам и нищо лошо в това аз да ти дам 10 килограм домати а ти да ми дадеш 10 килограм краставици и съответно не виждам защо да дадеш 1 кило краставици и домати на държавата ако тя не се е включила в отглеждането на крастивици и домати с ток,слънце,вода,труд,тор.
1
 
2
 
6
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Тук не съм много съгласен с теб. В момента биткойна е най-доброто средство за предпазване от печатане на долари и евро и дори юани. Считай го като негласна сделка за пас от страна на Китай и САЩ. Какво по добро за Китай от това да има алтернативна глобална валута която не е контролирана от САЩ/Европа. Нека да погледнем от страна на САЩ. Печатаме долари/евро и така докъде ? Златото като актив е безкрайно. Въпрос на изкопаване или намиране на други планети дори някакъв вид синтез в бъдеще. Биткойните са 21 милиона и това е. САЩ/Китай/Европа никой няма контрол да бъде напечатан от конкурентна страна. В този ред на мисли Турция прави поредната грешка ...по скоро Ердоган я прави... лишавайки страната си от нещо което може да го направи независимо от Китай/САЩ/Европа.
1
 
5
 
5
Dr. Vatnikov до: ДесеткиЛевове
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Така ли? И как точно ще получат стоката за бартера - койнчето?
С фактура сигурно?

Хаха, не се изказвай неподготвен, че още по-жалък става напъна!
5
 
1
 
4
ДесеткиЛевове до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
> Да не се чудят криптаджиите - я да осчетоводят едно плащане с някво койнче, да видим как ще стане.

Ами няма как да стане, абсурд! Те счетоводителите никога не са чували за бартерни сделки.
2
 
5
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Оппааа, започва се.

Всъщност турците са прави, че криптото води до непоправими щети.
Защо?

Много просто - държавата няма механизъм за събиране на данъци при анонимни плащания. А една държава не събира ли данък - край с нея.
Оттук автоматично държавите стават враг на криптото, което значи, че легалния бизнес никога няма да го ползва.
Да не се чудят криптаджиите - я да осчетоводят едно плащане с някво койнче, да видим как ще стане.

Освен това има и друга огромна щета - държавата губи контрола и борбата с нелегалния бизнес, ако се ползва дерегулирано анонимно крипто. Тоест - чао.

Тоест - или криптото ще се регулира (което автиматично ще го приравни към дигитален долар, евро и юан и ще го направи неатрактивно) или му остават единствено нелегалните плащания + плащания на физически лица към физически лица (като на последната опция делът е нищожен).

Надявам се, че става все по-ясна липсата на
добро бъдеще пред така наречените "валути".

Още от Криптовалути
Биткойн или етер?