IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските власти задържаха четирима в разследването за краха на Vebitcoin

Администратори и персонал на компанията са задържани в събота по обвинения в измама, съобщиха от прокуратурата

16:35 | 24.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турските власти са задържали четирима души във връзка с краха на криптоборсата Vebitcoin, съобщиха от прокуратурата в страната.

До арестите се стигна, след като по-рано бе съобщено, че платформата е спряла дейността си заради финансови затруднения – само дни след краха на друга криптоборса, чийто главен изпълнителен директор избяга в чужбина.

„Четирима администратори и персонал на компанията са задържани в събота по обвинения в измама“, заяви Надир Ягджъ, прокурор в югозападния град Мугла, цитиран от Ройтерс.

Vebitcoin е четвъртата по големина борса в Турция, на която на ден се търгуват около 60 млн. долара в активи, показват данни на CoinGecko.com, цитирани от Bloomberg. Над половината от този обем идва от биткойни, чиято цена се сви с 19% тази седмица.

„Заради скорошните развития в криптоиндустрията има много по-голяма интензивност при нашите операции, отколкото очаквахме. Искаме да кажем със съжаление, че тази ситуация ни доведе до много труден процес“, заявиха от Vebitcoin.

Както стана ясно по-рано, Службата за разследване на финансови престъпления в страната е запорирала сметки на компанията и е започнато разследване.

По-рано миналата седмица централната банка в страната забрани използването на криптовалути за плащания, посочвайки, че могат да бъдат нанесени непоправими загуби при трансакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още