IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои и къде са най-скъпите задържани суперяхти?

Няколко от най-големите яхти, собственост на санкционирани руски олигарси, в момента са извън обсега на западните власти

11:00 | 06.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Crescent на Игор Сечин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Crescent на Игор Сечин. Снимка: Bloomberg LP

През последните седмици зачестиха съобщенията за задържани или дори конфискувани суперяхти на санкционирани руски милиардери след инвазията на родината им в Украйна в края на февруари. Дали обаче тези „плаващи прояви“ на неприлично богатство, които сега се следят под лупа в европейските пристанища и марини, са „големи риби“ в морето на най-ценните суперяхти, притежавани от руски милиардери?

Отговорът на този въпрос според Statista е: отчасти да. Сред мегаломанските яхти, задържани в Европа, са някои от най-големите, за които се знае, че са собственост на санкционирани сега руснаци. Поне това става ясно и от информация на Russian Asset Tracker и няколко публикации на Forbes.

The Crescent, която в момента е задържана в Тарагона на испанското средиземноморско крайбрежие, е свързана със санкционирания изпълнителен директор на „Роснефт" Игор Сечин. С приблизителна стойност 600 млн. долара и дължина 135 метра, тя е една от най-големите яхти в света. Твърди се, че разполага с голям басейн със стъклено дъно, хангар за хеликоптери и двуетажен стъклен атриум.

Друг огромен плавателен съд - заържан от властите по време на ремонт в Хамбург, Германия - е Dilbar, собственост на Алишер Усманов от „Металоинвест“. Това е най-голямата яхта в света, измерена по вътрешен обем, и има зашеметяващата дължина от 155 метра. Смята се, че при доставката си през 2016 г. яхтата е била дори по-скъпа от завършената през 2019 г. Crescent.

И накрая, най-голямата ветроходна яхта в света, тримачтовата SY A, беше задържана в Триест, Италия. Тя е собственост на Андрей Мелниченко от „Еврохим“ и въглищната компания „Суек“.

Но още няколко от най-големите яхти, собственост на санкционирани руски олигарси, в момента са извън обсега на западните власти. Тези плавателни съдове са били забелязани на Малдивите, в Дубай или в Турция - все държави, които не са наложили санкции на руски лица и нямат споразумения за екстрадиция със Запада. В последната държава в момента се намират две лодки на любителя на яхти и скоро вероятно бивш собственик на британския футболен отбор „Челси“ Роман Абрамович.

 

 

В сравнение със стойността на тези огромни лодки някои други суперяхти, които европейските държави са задържали, изглеждат доста скромни въпреки луксозното си обзавеждане. Единствените, оценени на повече от 100 млн. долара, са Valerie на Сергей Чемезов, която беше задържана от испанските власти, и друга от яхтите на Игор Сечин - Amore Vero, която беше задържана във Франция. За двете яхти е налична само цената към момента на доставката, което означава, че сегашната стойност на яхтите, построени съответно през 2013 г. и 2011 г., би била по-ниска.

Сред другите оповестени задържания на суперяхти са тези на Lady M на Алексей Мордашов и Lena на Генадий Тимченко - задържани в Италия. Плавателните съдове са оценени на сравнително ниски стойности от 27 млн. и 8 млн. долара, като се има предвид загубата на стойност след доставката.

Единствената друга яхта на стойност над 50 млн. долара, принадлежаща на санкциониран руски милиардер, е задържана на островите Майорка - Tango на Виктор Векселберг.

Последният засега „улов“ е суперяхта на стойност 38 млн. долара, принадлежаща на неназован руски бизнесмен, която беше задържана от британските власти в лондонския Canary Wharf във връзка със санкциите, съобщи The Guardian миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още