IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптобогаташи плащат космически цени на търгове за метеорити

Аукционите с метеорити привличат все повече млади хора, спечелили от търговия на криптопазарите

18:39 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Cheskin/PA Images via Getty Images</em></p>

Снимка: David Cheskin/PA Images via Getty Images

До голяма степен благодарение на богатите криптоколекционери изцяло онлайн търг на метеорити в Christie’s е напът да пробие стратосферата, пише Bloomberg.

Търгът Deep Impact: Martian, Lunar, and Other Rare Meteorites ще се проведе от 9 до 23 февруари и следва серия от рекордни аукциони на метеорити през 2021 г.

На предишен търг, проведен по същото време миналата година, бяха продадени абсолютно всички лотове, а „72 от 75 лота се продадоха над най-високата си оценка“, казва Джеймс Хислоп, ръководител на отдела по Наука и естествена история в Christie’s. “Това наистина бе рекордна продажба“.

Търгът бе последван от продажба през юли в лондонския Christie’s на част от метеорита Фуканг. Цената му достигна 525 хил. паунда (722 925 долара), поставяйки рекорд на публичен търг за един лот.

Двигател на този растеж са новозабогателите инвеститори в криптовалути, казва Хислоп.

„Иронично, все повече и повече възрастта на средния купувач става по-ниска от тази при последната продажба на метеорити, а една от причините е, че има много хора, които са натрупали пари от крипто и те обикновено са по-млади“, казва Хислоп. „Те са самоопределят като криптобогаташи. Някои, които наддаваха на последната продажба, за пръв път осъзнаха, че всъщност могат да си купят метеорити и бяха изключително ентусиазирани“.

Един от наддаващите, който обаче не е успял да купи лота, „бе изключително разочарован и каза: „Трябва да продам малко биткойни преди следващия път“, допълва Хислоп.

Разбиране на стойността

66-те лота тази година варират от изящно напречно сечение на метеорит, сякаш с решетъчна шарка и с оценка между 400 и 800 долара, до третото по големина парче от Марс на Земята, оценявано между 500 хил. и 800 хил. долара, за което се смята, че е било откъснато от повърхността на Марс от друг метеорит.

Цената може да бъде разбрана по четири метрики, казва Хислоп: размер, форма, наука и история.

„Първо, при равни условия, един метеорит, който е с двойно по-голям размер, ще е с двойно по-висока цена“, обяснява той, но отбелязва, че в определен момент „нещо наистина голямо се превръща в логистичен кошмар“, което значи, че в даден момент това правило отпада. (Метеоритът Хоба в Намибия например тежи около 60 тона, а метеоритът Уиламет в Американския музей по естествена история в Ню Йорк тежи само 15,5 тона.)

Формата, продължава Хислоп, „за мен е най-интересна. Повечето метеорити изглеждат просто като камъче, което намирате на пътеката си пред дома – те не са привлекателни или красиви“. В един на хиляда обаче „има нещо вълшебно“.

Той посочва лот от аукциона – парче желязо, което се е формирало преди 4,5 млрд. години в разтопеното ядро на астероид. С оценка между 200 хил. и 300 хил. долара, „това е красота, която просто спира дъха, а съзидателните сили, които са я оформили, просто се оказаха отвъд земята“.

Следва науката: парче от Луната, казва Хислоп, е неизменно е по-ценно от нещо, дошло от огромен астероиден пояс, което е една част от причините, поради които огромното парче от Марс на търга е толкова скъпо.

9-килограмовото парче, за което Хислоп казва, че е било изхвърлено в орбита, когато метеорит е ударил Червената планета под ъгъл, съвпада с химическите характеристики на Марс. „Това е един от малкото екземпляри от Марс, който имаме на Земята в момента“.

Не на последно място – историята очевидно е най-забавната част, а в търга на Christie’s има някои отлични конкуренти.

Най-забележителният е лот, който включва кучешка колибка от Коста Рика.

„Имате дупката от пробива, причинена от метеорита“, казва Хислоп. Кучето – немска овчарка на име Роки, не е било наранено. Колибката се оценява на 200 хил. до 300 хил. долара, а самият метеорит се продава отделно с оценка от 40 хил. до 60 хил. долара.

(Предимно) световен пазар

Хислоп казва, че наддаващите сега се намират по целия свят. „Исторически погледнато, по-голямата част от купувачите на тези предмети са в САЩ“ просто защото от години американците са най-запалени – а и най-богати – колекционери на метеорити. „Но това все повече и повече се превръща в световен пазар“.

При продажбата миналата година е имало купувачи от 23 страни, продължава той, „макар че има някои черни точки на картата, където просто не купуват метеорити“. Едно такова място е Русия.

Повечето лотове се предлагат по метод, според който въпреки оценките щастливият купувач може да плати много по-малко за предмета.

„Има още едно парче от Марс с оценка между 120 хил. и 180 хил. долара“, казва Хислоп. „Наддаването ще започне от 100 долара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още