IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министри и депутати в Русия печелят стотици пъти повече от гражданите

Най-малка е разликата при работещите в президентската администрация - техните доходи превишават тези на средностатистическите руснаци "само" 28 пъти

18:42 | 16.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През 2021 г. средностатистическият депутат в Държавната дума печели 110 пъти повече на месец от средностатистическия руснак, съобщават BBC и БТА. Доходите на министрите са 137 пъти по-високи. Най-скромната разлика е при работещите в президентската администрация: техните доходи превишават тези на средностатистическите руснаци "само" 28 пъти.

Вчера бяха публикувани данъчните декларации на служителите от президентската администрация, включително на Владимир Путин, министрите от федералното правителство и депутатите от Думата.

BBC е сравнила средния доход на държавните служители и депутатите със средния доход на руснаците през 2021 г. По данни на Росстат той е малко под 40 хил. рубли на месец.

Министрите в руското правителство през 2021 г. са спечелили средно над 65,7 милиона рубли, изчислява Би Би Си. Това е средната стойност за 32 души, без да се вземат предвид доходите на членовете на семейството им.

Т.е. средният месечен доход на руски министър е почти 5,5 млн. рубли. Това е 137 пъти повече от средния руски гражданин при сравнение с данните на Росстат.

Сред министрите има хора с много високи доходи. Например този на промишлеността и търговията, Денис Мантуров, е спечелил близо 705 млн. рубли. Има и такива, които печелят сравнително малко. Министърът на образованието Сергей Кравцов например е спечелил малко над 9,6 млн. рубли - средно около 800 хил. на месец.

Миналата година рязко нараснаха и доходите на вицепремиера Юрий Трутнев. Той е спечелил близо 393 млн. рубли срещу 42 млн. година по-рано. Ако се съди по декларацията му, Трутнев е продал част от недвижимото си имущество.

Държавната дума печели средно по-малко от правителството. През 2021 г. средностатистическият депутат е получавал доход от 4,4 млн. рубли на месец, а годишно - 53 млн. рубли. Това е 110 пъти повече от средния руснак за същия период.

Сред народните избраници има някои рекордьори. Сред тях е депутатът от Държавната дума от КПРФ Владимир Блоцки, чийто доход възлиза на 3,5 млрд. рубли. Той печели средно почти 300 млн. рубли на месец. Блоцки декларира и недвижими имоти в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
deiveli
преди 2 години
Ъхъм , а министрите и депутатите от другите страни печелят по малко от редовите граждани. Нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо мазничкия, средната заплата в България отива към 1700 лева и това даже е подценено, защото цели отрасли продължават да плащат под масата. А в пPocийка е наполовина. И това е с временно спрения срив на руплата., иначе става още по-грозно. Гoлтаци сибирски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дай линк към магазин, в който има хляб по 30 рупли, бе, докога да те чакам? Не от държавно-пропагандна табличка. Айде, чакам от 2 седмици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хахаха, къв е тоя изпаднал сайт, дето даже не работи... иначе ти изобщо не си измисляш, просто си много глууупав и теудно разбираш текст, ето от тук идва основния ти проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Нищо не си измислям, руски троооле- под всяко инфо публикувам и РУСКИЯ ЛИНК, от който черпя информацията. ''...С тия 56 Б в Русия можеш да си напазаруваш двойно повече неща, отколкото в България с 1253 кинта....'' Това се нарича НЕ средна заплата, а индекс на паритет на покупателна способност и аз твърдя, че в България той е по-висок, отколкото в русия- т.е. обратната на твоята теза. Ти не знаеш как да различиш едното от другото икономическо понятие, а си тръгнал да твърдиш, че публикувам невярно инфо, и то- след като цитирам източника му... Ето- ти официалната страница на росстат- https://rosstat.gov.ru/labor_market_employment_salaries
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Ами микроцефалчето ми - ти Интернет нямаш ли? Провери си сам - ето ти - средна цена 40 рублички за кило. Значи стандартен хляб 750 грама колко го докарва? ht*tp://tsenomer.ru/produkti/hleb/ Сега ясно е, че по-луксозни видове хляб - по-скъпо, както навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Не си измисляй, търси повече източници. Какви са тия заплати по 18-19 Б - че то средните пенсии в някои райони са по-големи. Ето ти - и то по данни от 19-а година: http*s://mon*ey.bg/economics/kakvi-pensii-poluchavat-v-rusiya.html - И не си ли чувала за покупателна способност? С тия 56 Б в Русия можеш да си напазаруваш двойно повече неща, отколкото в България с 1253 кинта. Провери колко струва токът там - най-скъпо е в Москва - 5.80 рубли, в някои големи градове в Сибир е дори под 2 рубли, колко струва природният газ за бита (под 7 рубли за метър), колко струва хлябът (30 рубли), колко е бензинецът (51 рубли) и т.н. Енергията и горивата формират повече или по-малко цената на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Затова пък лидерът патриот Зеленски, слуга на народа, е беден като църковна мишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
https://magnit.katalog-ceny.ru/tovary/gotovye-blyuda/Е гледай и се облизвай ,ако си понапънеш и мозъчето ще видиш че в Москва е 2 пъти по евтино от при нас а в Екатеринбург още по
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кво стана бе, мазньо, нали линк щеше да пращаш как хляба в пPocия бил по 30 рупли? Заплатите и пенсиите ясно, че да жалки, айде, давай линка за хляба по 30 рупли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още