IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Starbucks се пенсионира след 5 години начело на компанията

Основателят и почетен председател Хауърд Шулц ще се завърне като временен главен изпълнителен директор

16:50 | 16.03.22 г.
<p>
	Хауърд Шулц. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Хауърд Шулц. Снимка: Bloomberg

Акциите на веригата кафенета Starbucks поскъпнаха в ранната търговия в сряда, след като компанията обяви, че главният изпълнителен директор Кевин Джонсън планира да се пенсионира следващия месец, а основателят и почетен председател Хауърд Шулц ще се завърне като временен главен изпълнителен директор, съобщава Bloomberg.

61-годишният Джонсън се оттегля на 4 април след 13 години в компанията, каза Starbucks в изявление от сряда. Той е сигнализирал пред борда преди година, че ще обмисли пенсиониране, когато пандемията доближи своя край, казват още от базираната в Сиатъл компания.

68-годишният Шулц се завръща на фона на предизвикателен старт на годината за Starbucks, която е изправена пред увеличаващи се разходи и разрастващо се движение към създаване на синдикат в САЩ. Той ще се върне обратно в борда и ще управлява ежедневното управление, както и ще помага за търсенето на нов лидер – процес, който Starbucks очаква да приключи до есента.

„Когато обичаш нещо, трябва да имаш дълбоко усещане за отговорност да помогнеш, когато бъдеш повикан“, каза Шулц в изявление. „Макар че не планирах да се върна в Starbucks, знам, че компанията трябва да се промени отново, за да посрещне ново и вълнуващо бъдеще, където всички заинтересовани страни заедно процъфтяват“.

Акциите на Starbucks поскъпнаха с 9,3% в ранната търговия в Ню Йорк. Цената им се е повишила с 42%, откакто Джонсън пое поста през април 2017 г. За сравнение, акциите на конкурента McDonald’s Corp. и индексът S&P 500 бележат ръст от около 80% за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още