IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активисти настояват Тръмп да спре разследването срещу Джулиан Асанж

Сред подписалите отворено писмо до американския президент се нареждат Ноам Чомски, Едуард Сноудън и Пи Джей Харви

18:47 | 15.05.17 г. 1
<p>
	Джулиан Асанж. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джулиан Асанж. Снимка: Архив Ройтерс

Едуард Сноудън и Ноам Чомски са сред група хора, която призовава американския президент Доналд Тръмп да спре разследването, което САЩ водят срещу Джулиан Асанж и WikiLeaks, пише Guardian.

Двамата, заедно с още над 100 други активисти, журналисти и държавни служители, подписаха отворено писмо до държавния глава. В него се посочва, че преследването на WikiLeaks е „заплаха за цялата свободна журналистика“. Писмото призовава Министерството на правосъдието на САЩ да се откаже от плановете за налагане на наказание на Асанж и други работещи за WikiLeaks.

“Ако Министерството на правосъдието е в състояние да осъди издател за журналистическа работа, цялата свободна журналистика може да бъде криминализирана“, посочва отвореното писмо, публикувано днес от Courage Foundation - тръст, който набира средства за правна защита на хора, които разкриват обществено важна информация, която е укривана. Групата стартира кампания в помощ на WikiLeaks през миналия месец.

Тръмп подкрепи WikiLeaks по време на предизборната компания, като през октомври 2016 г. заяви: „Обичам WikiLeaks”. Именно тази организация разкри имейл комуникацията на Хилари Клинтън.

Други в администрацията му обаче не изразиха същия ентусиазъм.

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс миналия месец заяви, че арестът на Асанж е бил „приоритет“ за САЩ. Думите на Сешънс са предизвикали и написването на отвореното писмо.

Сред подписалите го се нареждат музикантът Пи Джей Харви, философът Славой Жижек и австралийският сенатор Лий Рианън.

Американските прокурори разследват WikiLeaks поне от 2010 г., когато уебсайтът публикува повече от 250 млн. разговори на американските посолства по света. Те бяха предадени на WikiLeaks от Челси Манин, бивш анализатор на американското военно разузнаване, който също е подкрепен от Courage Foundation. Въпросните документи бяха публикувани с подкрепата на редица медии.

На пресконференция в Тексас през април Сешънс беше запитан дали сред приоритетите на Министерството на правосъдието е и арестът на Асанж. Тогава той заяви, че ще бъдат засилени мерките срещу изтичането на информация и потвърди, че какъвто и да е случаят, властите ще работят за вкарването в затвора на тези, които разпространяват подобна информация.

САЩ обаче не са в състояние да преследват Асанж, защото той живее в посолството на Еквадор във Великобритания от 2012 г. насам. Ако той напусне посолството, британските власти обявиха, че първо ще трябва да обмислят подадената молба за екстрадиция в Швеция, където Асанж е издирван по обвинение в изнасилване, което той отрича.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mathematician
преди 6 години
Хиларито искаше да го дрони тоя - ама тогаз никой не рева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още