IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Axel Springer разпродаде регионалните си вестници в Германия

Мажоритарният акционер Фриде Шпрингер определи сделката като "неизбежна"

09:52 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Axel Springer се лишава от част от заглавията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Axel Springer се лишава от част от заглавията си. Снимка: Ройтерс

Продажбата на два регионални вестника и седем списания от медийна група Springer бе "неизбежна", по думите на мажоритарния акционер Фриде Шпрингер. „Решението беше трудно за мен, но също и логично вследствие от развитието на пазара“, заяви Шпрингер пред "Frankfurter Allgemeine Zeitung" за грандиозната сделка.

Тя е следила развитието на вестникарския пазар в продължение на години и всеки ден е виждала данните за продажби. С поглед към историята на издателството, тя добавя: "Всичко старо си отиде, наистина го няма."

Медийната група Springer продава за общо 920 милиона евро регионалния вестник Berliner Morgenpost и Hamburger Abendblatt, както и своите дамски списания, по-известните сред които са и Hörzu и Bild der Frau. Купувачът е медийна група Funke от Есен (бившата WAZ), която наред с други неща издава Westdeutsche Allgemeine Zeitung и Braunschweiger Zeitung.

„Бях много изненадан, както и цялата германска медийна сцена", казва говорителят на германската асоциация на журналистите (DJV) Хендрик Цьорнер, в разговор с DW. "Никой не очакваше подобно нещо, особено като се има предвид, че заглавията, които Springer продава, не са на загуба".

Според Axel Springer, издател и на всекидневника Die Welt и таблоида Bild, сегментите са постигнали през последната финансова година приходи от 512,4 милиона евро. Това съответства на около 15 процента от общите продажби.

Сега Funke разполага със срок до лятото на 2014 г. да изплати 660 млн. евро за сделката. Останалата част от договорената сума ще бъде предоставена от Springer под формата на кредит и ще бъде погасявана през идните години.

Springer ще задържи вестниците Bild и Welt, уточнява издателката. „Докато аз съм мажоритарен акционер и имам думата и властта, двете групи няма да бъдат закачани. Нещо повече – двата вестника ще бъдат укрепени", добавя Фриде Шпрингер.

В интервю за Schweiz am Sonntag, което се е провело преди обявяването на продажбата на вестниците, главният изпълнителен директор на Springer Матиас Дьопфнер уточнява, че „журналистиката ще остане основната дейност на Springer“. "Убедени сме, че журналистиката, маркетингът и рекламата ще функционират успешно и в цифровия свят". Би било проблем, ако Springer инвестира в чиста електронна търговия със стоки. "Това няма нищо общо с журналистиката“, добави Дьопфнер.

Според скорошно проучване на германската неправителствена организация AGMA броят на читателите на печатни издания в Германия постоянно намалява. Докато все още около 45,5 милиона души в Германия посягат към ежедневници, то този брой е с един милион по-малко, отколкото при преброяването през лятото на 2012 година. Особено младите читатели преминават към безплатната информация, предлагана в мрежата.

Междувременно Axel Springer обяви, че концернът ще се раздели и с печатната си дейност във Франция. Издателството PGP ще бъде продадено на медийната компания Reworld Media, което беше потвърдено и от говорител на Springer.

PGP допринася съвсем минимално към общия дял на приходите, подчертават от Springer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още