IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC съкращава 1 000 служители като част от плана за свиване на разходите

Най-голямата държавна медия в света ще ограничи харчовете си с 1,5 млрд. паунда на година до 2017 г.

15:03 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BBC съкращава 1 000 служители като част от плана за свиване на разходите

British Broadcasting Corp (BBC) ще съкрати над 1 000 свои служители чрез сливане на някои подразделения и свиване на разходите за управление, маркетинг, човешки ресурси и IT, предава Bloomberg.

Най-голямата държавна медия в света е в разгара на основна реконструкция, която трябва да доведе до икономии за над 1,5 млрд. паунда на година до 2017 г. чрез намаляване на персонала, закриване на някои офиси и продажба на права за спортни събития.

Моделът на финансиране на BBC, която печели 3,7 млрд. паунда годишно от облагането на британските домакинства с телевизори, е под натиск, тъй като правителството в Лондон подготвя нови правила за държавните структури, които се очаква да влязат сила от 2017 г. 

"Опростяването и икономичността са правилните неща, които BBC трябва да направи, за да може да отговори на финансовите предизвикателства, пред които сме изправени", каза генералният директор на компанията Тони Хол, обявявайки съкращенията в четвъртък. По думите му окончателните решения ще бъдат взети "в началото на есента".

Текущата лицензионна такса, която бе замразена в продължение на 7 години, е 145,50 паунда за един цветен телевизор. Приходите от таксата се очаква да бъдат със 150 млн. паунда по-малко в периода 2016-2017 г., тъй като все повече потребители се насочват към онлайн стрийминг услугите, като Netflix.

BBC съобщи още, че вече е спестила пари чрез намаляване на администрацията и вътрешните разходи, пускайки повече повторения на предавания през деня и продавайки част от права си за излъчване на спортни събития. През тази седмица британската медия потвърди плановете си за преместване на BBC Three TV онлайн, което се очаква да спести около 50 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още