IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bertelsmann с повече приходи, но спадаща печалба

Медийният концерн е засегнат от допълнителната данъчна тежест на RTL Group в Унгария

18:04 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bertelsmann с повече приходи, но спадаща печалба

Германската медийна група Bertelsmann успява да постигне за първите девет месеца на годината приходи в размер на 11,82 млрд. евро – най-високата стойност за последните седем години и ръст от 4,3% на годишна база.

За тези ръстове са допринесели стратегическите сделки от последните 18 месеца, като например вливането с Penguin и Random House, придобиването на компанията за финансови услуги Gothia и на доставчика на услуги за електронна търговия Netrada, както и пълното придобиване на компанията за музикални права BMG, заяви Bertelsmann. 

Оперативната печалба (EBITDA) възлиза на 1,480 млрд. евро, което е малко над резултата от предходната година, когато тя възлизаше на 1,460 милиарда евро. Чистата печалба обаче се срива с 54% на годишна база до 286 млн. евро. През същия период на миналата година печалбата е била белязана от положителни специални ефекти при BMG и участието на RTL Group в испанската телевизионна група Atresmedia и е възлизала на 623 милиона евро.

Също и остойностяването, което RTL Group, дъщерна на Bertelsmann компания, трябваше да направи преди половин година заради дейността си в Унгария, се отразява на резултатите за деветте месеца. Bertelsmann е основен акционер в RTL Group.

Спорната данъчна промяна за рекламните и медийните компании в Унгария ще се отрази силно негативно на печалбата на най-голямата европейска частна телевизионна компания RTL Group. 

Преди всичко новият данък върху рекламите в Унгария натоварва веригата. Унгария облага медийни компании с нов диференциален данък върху приходите от реклама. Законът предвижда годишните приходи от реклама на медийните компании да се облагат според размера им, като в най-високата си част данъчната скала може да достигне 40% за приходи над 20 млрд. форинта (над 65,5 млн. евро).

RTL твърди, че е единствената медийна компания в Унгария, която заради големината си трябва да плати високата данъчна ставка. Промяна в текста на закона от последния момент предвижда, че загуби от предходната година могат да се отпишат само в размер на до 50%. Тъй като през миналата година другата голяма медия TV2 бе на загуба, това означава, че само RTL ще трябва да плати пълната максимална данъчна ставка. Повечето от останалите медии ще бъдат или много малко засегнати, или изобщо няма да им се наложи да плащат данъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още