IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2300 журналисти са убити в последния четвърт век по време на работа

Най-опасната държава е Ирак – там са били убити 309 журналисти

09:48 | 31.01.16 г.
<p>
	Убийствата на журналисти продължават и през 2016 г. В началото на месеца беше извършен самоубийствен атентат срещу автобус на най-голямата медийна организация в Афганистан, при който загинаха 7 медийни служители. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Убийствата на журналисти продължават и през 2016 г. В началото на месеца беше извършен самоубийствен атентат срещу автобус на най-голямата медийна организация в Афганистан, при който загинаха 7 медийни служители. Снимка: Ройтерс

През последния четвърт век 2297 журналисти и медийни сътрудници са убити, докато са се опитвали да информират света за войни, революции, престъпления и корупция, а убийците продължават да действат безнаказано, съобщава в нов доклад Международната федерация на журналистите (МФЖ).

През 1990 г., от която тръгва статистиката, убитите журналисти са 40, но след 2010 г. броят им не пада под сто, се вижда от доклада, с копие от който разполага AP, предава БТА.

"Най-опасни са последните десет години", заяви генералният секретар на МФЖ Антъни Беланджър в интервю, като най-големият брой убийства е през 2006 г. - 155.

Беланджър казва, че докладът от 79 страници е бил изготвен, за да подчертае климата на безнаказаност, който помага на убийците да се измъкват и превръща журналистите в лесни мишени.

"МФЖ разполага с данни, които показват, че само 1 на 10 убийства се разследват. Нека спрем безнаказаността, която предпазва убийците", заяви генералният секретар на организацията.

Докладът ще бъде разпространен следващата седмица. В понеделник той ще бъде обсъждан в британския парламент, а в четвъртък МФЖ ще го представи на заседание на ЮНЕСКО в Париж.

"С този доклад искаме да сигнализираме, че е крайно време да се направи нещо", каза Беланджър.

Миналата година ще се запомни с атаката срещу редакцията в Париж на френското сатирично издание "Шарли ебдо", при която ислямски екстремисти избиха 12 души. За цялата година общият брой на жертвите е 112.

Убийствата на журналисти продължават и през 2016 г. В началото на месеца беше извършен самоубийствен атентат срещу автобус на най-голямата медийна организация в Афганистан, Моби груп. Отговорност поеха талибаните, заявявайки, че мишена на атаката е бил тв каналът Толо. Загинаха 7 медийни служители.

През последните 25 години начело на списъка с най-опасните страни е Ирак – там са били убити 309 журналисти. На второ място са Филипините със 146 убийства, следвани от Мексико със 120.

МФЖ черпи информация от различни източници, включително от дружествата си в 140 държави, полицейски източници и политически доклади. Организацията публикува доклади от 1990 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още