IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският Independent публикува последния си хартиен брой

Изданието с 30-годишна история преминава изцяло в онлайн формат

16:12 | 26.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Персоналът на британския вестник Independent публикува последния си хартиен брой, преди изданието с 30-годишна история да мине изцяло в онлайн формат. Вестникът пише, че историята ще бъде съдник на неговия „смел преход“ към онлайн медиите. Промяната е „пример за следване и от други вестници по света“, разказва Нова Телевизия.

„Днес печатниците са спрели, мастилото е изсъхнало и вестниците повече няма да шумолят. Но докато една глава се затваря, друга се отваря и духът на Independent ще процъфтява“, пише в редакционната статия на последния хартиен брой, цитиран от "Франс прес".

Роденият в Русия британски собственик на вестника Евгений Лебедев, който обяви закриването на печатното издание миналия месец, пише, че журналистиката се е "променила до неузнаваемост" и вестникът "също трябва да се промени".

По данни на британските медии спирането на хартиената версия на изданието може да е предизвикано и от загуби. След като вестникът бе купен от Александър Лебедев (бащата на Евгений - ред), редакцията започна да прави интернет издание, адресирано към новото поколение. То се оказа печелившо, но скоро ще бъде продадено на регионалното издателство Johnston Press за 24 млн. паунда. Заради преминаването към цифров формат 70 души от редакцията остават без работа.

Първият брой на вестника излиза през 1986 година, а през 2004 г. изданието бе удостоено със званието „Национален вестник на годината“, която се дава от асоциацията British Press Awards. Другото издание на фамилията Лебедев - вечерният всекидневник Evening Standard - ще продължава да излиза в печатен формат.

Independent стана първата жертва на еволюцията на британските медии и прехода от печатен на дигитален формат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още