IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BSkyB иска да придобие напълно Sky Deutschland и Sky Italia

Двете придобивания може да струват на британския концерн над 9 млрд. евро

12:11 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
BSkyB иска да придобие напълно Sky Deutschland и Sky Italia

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок напредва в стратегията си за консолидация на своите европейски платени телевизии. Контролираният от него британски платен канал BSkyB ще придобие мажоритарните му участия в сестринските компании Sky Deutschland и Sky Italia, заявиха компаниите в петък, цитирани от Ройтерс.

Общо двете придобивания може да струват на BSkyB над 9 млрд. евро, като от тази сума в медийния холдинг на Мърдок 21st Century Fox ще влязат 6,7 млрд. евро. Парите магнатът ще може да използва за планираното от него и оценено на 80 млрд. долара придобиване на медийния концерн Time Warner. 

Още през май BSkyB потвърди, че заедно с компанията майка 21st Century Fox се водят разговори за възможното придобиване на Sky Deutschland и Sky Italia.

На миноритарните акционери на Sky Deutschland британският оператор предлага в петък оферта от 2,7 млрд. евро. Предложението за 6,75 евро за акция на Sky Deutschland е с 1% над курса на затваряне в четвъртък. Това според Ройтерс поставя под въпрос съгласието на повечето акционери при тези условия. 

Според германските закони британската компания трябва да плати среднопретеглената цена за последните три месеца. След спада в курса на акциите от последните няколко седмици това би означавало цена от 6,73 евро за акция. Ценните книжа на Sky Deutschland загубиха около една четвърт от стойността си от няколкогодишния връх в началото на декември. В петък акциите поскъпват с 2,4% до 6,82 евро за брой.

На 3,6 млрд. евро е оценен 57,4%-овият дял на Мърдок в Sky Deutschland.

За 3,1 млрд. евро BSkyB ще придобие Sky Italia, който досега бе собственост на 21st Century Fox. Новосъздаденият концерн ще има около 20 млн. абоната във Великобритания, Италия и Германия. 

Досега Мърдок контролираше участията си в трите европейски платени канала директно чрез своя медиен холдинг 21st Century Fox. Анализатори вече очакваха, че Мърдок ще обедини дяловете си в BSkyB и по този начин ще изгради европейски гигант на платената телевизия.

Той обаче няма да има пълен контрол над него. Докато кино и телевизионният холдинг 21st Century Fox притежава всички акции в Sky Italia и мажоритарния дял в Sky Deutschland, той е най-големият акционер в BSkyB с дял от почти 40%.

През последната седмица 83-годишният Мърдок обяви, че възнамерява да придобие за около 80 млрд. долара Time Warner, собственик на канала CNN и на филмовото студио Warner Bros.

Една евентуална сделка с базираната в Ню Йорк Time Warner ще прекрои медийната индустрия, предоставяйки на Fox повече влияние в преговорите с платените телевизионни доставчици, които също се сливат, за да придобият по-голям мащаб.

Само през последните месеци Comcast придоби Time Warner Cable Inc. за 45,2 млрд. долара, а AT&T Inc. поиска да придобие DirecTV за почти 50 млрд. долара - двете най-големи придобивания за 2014 г.

Сделка между Fox и Time Warner може да надмине и двете придобивания по размер. Ако сливането се осъществи, 21st Century Fox и Time Warner ще се превърнат в гигант в сферата на медиите и развлекателната индустрия с общи приходи в размер над 65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още