IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

bTV Media Group обжалва мълчалив отказ на СЕМ за прекратяване на лицензи

Медийната група иска да бъдат заличени лицензите за цифрово излъчване на TV Lady+1 и Ring.bg +1

12:23 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
bTV Media Group обжалва мълчалив отказ на СЕМ за прекратяване на лицензи

Една от най-големите телевизионни групи в България - bTV Media Group, ще атакува мълчаливия отказ на Съвета за електронни медии (СЕМ) за прекратяване на лицензите на TV Lady+1 и Ring.bg +1 за цифрово излъчване пред Върховния административен съд на България.

„СЕМ няма никакво законово основание да отказва произнасяне по искането на bTV Media Group. Това потвърди самият председател на СЕМ по време на последното заседание на органа по цифрова телевизия“, се казва в прессъобщение на медийната група.

Според медийната група от СЕМ предприемат опити за създаване на внушения, че, възползвайки се от даденото по закон право на отказ от лицензи, компанията застрашава обществения интерес и процес по цифровизация. Тези опити са „необосновани и противоречат на законовите и пазарните принципи“.

Според групата съществува безспорно доказателство за обществения ангажимент на bTV Media Group и той е запазването на цифровото излъчване на основния канал bTV.

„Изкуствено създаденото противопоставяне на обществен срещу бизнес интерес противоречи на принципите на пазарната икономика. Това, което обществото очаква от регулаторните органи, е да гарантират правото на свободен избор“, се казва още в становището на медийната група.

Припомняме, че от самия старт на цифровизацията bTV Media Group започна да разпространява две от програмите си на мултиплекса - основния канал bTV и специализирания bTV Action. В края на януари 2013 г. ръководството на групата реши да излъчва през цифровата мрежа и bTV Lady+1, а от октомври 2013 г. - и Ring.bg+1 (+1  е знак, че програмата се предава с един час по-късно от предаването през платените разпространители). От юни 2013 г. компанията получи лиценз за мултиплекса и за своя новосъздаден развлекателен канал Novella, но той засега не се излъчва.

В началото на април обаче стана ясно, че в СЕМ е постъпило искане за заличаване на индивидуалните лицензи на bTV Lady+1 и Ring.Bg+1.

Днешнатата реакция на медийната група е породена и от решението на СЕМ от четвъртък да прекрати лицензите на телевизиите едва след следващото заседание на Управителния комитет – Орган по цифровата телевизия, което ще се състои в средата на май. Освен това вчера СЕМ отправи призив към всички участници и институции в процеса по цифровизацията за „спешни, активни и ангажирани действия за осигуряване на нейната ефективна реализация“. Повод за това според органа са и заявленията на bTV Media Group за предсрочно прекратяване на два цифрови индивидуални лиценза.

СЕМ припомня в своето становище, че от 2009 г. досега е изпълнил всички свои правомощия за гарантиране на старта на цифровизацията. Регулаторът е провел и предвидените от закона процедури за издаване на цифрови лицензи, като вследствие на тези производства 22 доставчика могат да създават и предоставят за разпространение от мултиплекс оператор 31 програми. Същевременно обаче при 18 позиции за цифрово разпространение, налични в момента в мултиплексите, са усвоени само 11. Този факт говори за сериозни трудности, които в крайна сметка са в ущърб на зрителя, смятат от СЕМ.  

Всичко за цифровизацията вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още