Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

БТВ медиа груп изпраща 2019 г. с ръст на печалбата от една четвърт

Медийната компания приключва 20019 г. и с нарастване на приходите от 3,9%

БТВ медиа груп изпраща 2019 г. с ръст на печалбата от една четвърт

Снимка: БТВ Медиа Груп

Приходите на "БТВ медиа груп" са се повишили и през четвъртото тримесечие, както и за цялата година, а печалбата на групата също продължава да расте със значителни темпове, става ясно от финансовия доклад за периода на Central European Media Entertprises (CME) - компанията, майка на българската медийна група, в която най-голям акционер след придобиването на Time Warner е американският телекомуникационен концерн AT&T.

Общите приходи на управляваната от австриеца Флориан Скала "БТВ медиа груп" за четвъртото тримесечие, без да се сметне валутният фактор, са 25,444 млн. долара, с 0,2% повече спрямо година по-рано. За цялата година те възлизат на 83,406 млн. долара спрямо 84,592 млн. долара, което е спад от 1,4%. Ако обаче се вземат предвид валутните фактори, то налице са ръстове от съответно 3,2 на сто за тримесечието и 3,9 на сто за годината.

Още по темата

Оперативната печалба продължава да расте със стабилни темпове. Сега тя възлиза на 9,28 млн. долара за тримесечието, с 12% ръст спрямо година по-рано. Общо за годината обаче „БТВ медиа груп" е на печалба от малко над 25,7 млн. долара, което е ръст от 24,3% спрямо 2018 г.

В портфолиото на медийната компания влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Цялата CME отчита ръст на приходите от 4,5% за годината, до 694,8 млн. долара. Оперативната печалба за годината се увеличава със 17,6% до 247,9 млн. долара. Компанията отбелязва, че резултатите на групата са силно изкривени заради промени във валутните курсове. Маржът на печалбата на медийния концерн расте с 2,4 процентни пункта от 39,8% до 42,1%. 

На 27 октомври 2019 г. Central European Media Enterprises сключи споразумение за сливане с филиал на PPF Group N.V. ("PPF"). Според условията на споразумението  притежателите на всички емитирани и дължими обикновени акции на CME от клас А ще получат 4,58 долара на акция, съобщава телевизията. Тази оценка представлява премия от приблизително 32% спрямо цената на акциите на CME преди съобщението от 25 март 2019 г., според което СМЕ започва процедура по преглед и оценка на потенциални стратегически възможности, които стоят пред компанията.

Сделката е предмет на няколко условия, включително, но не само, необходимия вот на акционерите на дружеството в полза на трансакцията и получаване на одобрения от органите по конкуренцията в редица държави. Компанията очаква трансакцията да приключи в средата на 2020 г. Именно поради все още неприключената сделка с PPF  мениджърите на CME не проведоха конферентен разговор с анализатори и инвеститори за резултатите.

CME оперира на пет европейски пазара и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. Припомняме, че СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския си бизнес.

CME е медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса.

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В България собственикът на чешката компания Петер Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Сделката обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
ЕП предупреждава за опити за заглушаване на критични медии в Европа