IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

bTV ще смени собственика си на 13 октомври

Европейската комисия одобри покупката на CME от чешкия фонд PPF

22:28 | 06.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: bTV</p>

Снимка: bTV

След като Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия одобри без условия придобиването на Central European Media Enterprises (CME) от страна на PPF Group, самата медийна компания обяви официално, че сделката ще бъде приключена след една седмица - на 13 октомври.

При приключване на сделката всяка обикновена акция от клас А на CME (различни от тези, притежавани от CME, PPF Group или някоя от съответните им преки или непреки изцяло притежавани дъщерни дружества), издадена и в обращение непосредствено преди ефективността на сливането, ще бъдат анулирани и престават да съществуват автоматично, а компанията ще плати за всеки един дял по  4,58 долара в брой, се казва в съобщението на листната на NASDA и пражката борса  CETV. 

Въз основа на своето проучване на пазара ЕК установи, че сделката, както е обявена, няма да повлияе на позицията на компаниите на тези пазари. Компаниите не се конкурират за придобиване на едни и същи спортни права, а сделката би довела само до ограничено увеличение на съществуващия дял на PPF на пазара. По същия начин дейностите на PPF представляват незначителен дял и не биха допринесли значително за засилване на позицията на CME на пазара за продажба на рекламно пространство в Чехия, се казва в становището на ЕК. Според ведомството на пазара в България, Чехия и Словакия ще останат достатъчно алтернативни телевизионни канали със сравнима аудитория и съпоставим рекламен списък.

С това се потвърждава и предишно съобщение на Investor.bg, че сделката ще приключи преди края на октомври. 

Така чешкият предприеч Петр Келнер влиза на оценявания през 2019 г. на  109 млн. долара телевизионен пазар в страната. През миналага година медийната компания е държала 51% от тв рекламния пазар по собствени данни, а аудиторията ѝ в прайм тайма е достигнала 42%.  

Освен в България, инвестиционната компания на чешкия предприемач Петр Келнер (който в България притежава и телекома Telenor), влиза и в  Чехия, Словакия, и Румъния.

Припомняме, че преди повече от година, след като PPF придоби българският телеком бизнес на норвежкия "Теленор", беше сключена и сделка за покупката на най-голямата медийна група в България - тази около "Нова телевизия”. Българският регулатор КЗК обаче забрани сделката.  След няколко месеца тогавашният собственик на "Нова" - шведската компания MTG започна нова процедура за продажба и по-късно бе сключена сделка с Кирил Домусчиев, която КЗК разреши.

CME е медийна и развлекателна компания, която управлява дъщерни фирми на пет пазара в Централна и Източна Европа с общо население от около 45 млн. души. Тя излъчва 30 телевизионни канала, като в портфейла ѝ в България влизат bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия тя притежава Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International,  Nova Action и Nova Gold), в Румъния - PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau, в Словакия - TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto, и Словения - POP TV, Kanal A, Brio, Oto и Kino. Книжата на CME се търгуват на NASDAQ Global Select Market и на борсата в Прага. Най-голям акционер в CME след придобиването на Time Warner е американският телекомуникационен концерн AT&T.

Припомняме, че СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. На 27 октомври 2019 г. Central European Media Enterprises сключи споразумение за сливане с филиал на PPF Group, която е собственост на най-богатия чех Петер Келнер.

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В България собственикът на чешката компания Петр Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния ѝ собственик MTG. Сделката обаче не получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
El Guapo
преди 3 години
Yes , yes , yes ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
напрао ги закривайте с пожелания за скоротечно потъване !!! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още