Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

България затъва в класацията на "Репортери без граници"

Страната ни е на последно място от ЕС в ранглистата за свобода на словото

България затъва в класацията на "Репортери без граници"

Илюстрация: Investor.bg

Свободата на медиите в България продължава да се влошава. Страната ни вече се смъква на 106-о място от общо 180 държави, които са включени в годишния „Индекс на свободата на пресата за 2015 г.“ на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници".

Новото издание отразява случващото се през миналата година. България слиза с шест позиции спрямо предишната класация от преди година.

Индексът за състоянието на медиите в страната възлиза на 32,91 пункта, като за сравнение световният лидер Финландия е със 7,52 пункта.

Така България е класирана дори след Гвинея, Тимор, Бутан и Непал и е почти на една позиция с Република Конго и малко по-добре класирана от Еквадор, Парагвай и Централноафриканската република. С по-слаби от България показатели са и съседни страни като Черна гора (114 масто), Македония (117) и Турция (149).

За първи път в историята на класацията България отпада от първите 100, сред които беше допреди година. За сравнение, през 2006 г. страната ни заемаше 35 място от общо 161 държави. Само през 2012 – 2013 г. запазваме стабилни позиции в класацията – на 87-о място от 178 страни.

Още по темата

Няма страна от ЕС с по-слаби показатели от България. Дори Унгария, която бе критикувана, че правителството ѝ задушава медиите, е на 65 място.

В началото на класацията са скандинавските страни - Финландия, която заема първото място от пет години насам, следвана от Норвегия и Дания. В дъното на подреждането са Тюркменистан, Северна Корея и Еритрея. Франция е на 38-о място, (подобрение с едмо място), САЩ са на 49-о място (понижение с три места), Япония - 61-о място (спад с две места), Бразилия е на 99-о място, а Русия е на 152-о място (спад с 5 позиции). 

2015 World Press Freedom Index подчертава влошаването в световен мащаб на свободата на информация през 2014 г. Войните, нарастващите заплахи, насилието по време на демонстрации и икономическата криза са главните виновници за това свободата на словото да е в отстъпление.

Две трети от 180-те изследвани страни за World Press Freedom Index 2015 се справят по-добре, отколкото през предходната година, показват данните на организацията. Годишният глобален показател, който измерва общото нивото на нарушенията на свободата на информацията в 180 страни на годишна база, обаче се е повишил  до 3,719, увеличение с 8 процента в сравнение с 2014 г. и почти 10% в сравнение с 2013 г. Спадът засяга всички континенти.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеалната ситуация. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Трагична новина за българската демокрация :(
1
 
9
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Здравейте и честито на Вас и всички БГ журналисти и собственици на медии - догодина гледайте да сме поне в 130-ката !
Прави впечатление че дори и тук (една от малкото сериозни медии днес ни занимавате с паркоместата) няма и намек за новият заем ... защо ли ? Може би поредната реклама по европрограмите е по важна ? Вие си знаете ...

Още от Медии
Discovery пуска собствена стрийминг услуга