Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Българите вярват на националните медии, но „в известна степен“

Изследване на Gallup International показва, че с по-високия жизнен стандарт и с по-голямата свобода идва и по-критичната оценка за медиите

Българите вярват на националните медии, но „в известна степен“

Снимка: Pixabay

Мнозинството от българите вярват на националните медии, но до определена степен. Това показва ново изследване на световната асоциация Gallup International, проведено в 58 държави по целия свят и сред близо 60 хиляди респонденти. В световен мащаб 52% от населението дава същия отговор за своите национални медии.
Вярват ли българите на националните медии? Оказва се, че 48% се доверяват, но "до определена степен", а 30% изобщо не вярват, 16% заявяват, че обикновено се доверяват.

Вярвате ли на националните медии?

48% - До определена степен
16% - Обикновено да
30% - Изобщо
6% - Без отговор

Според статистиката българите се уповават повече на националните, отколкото на международните медии, като  45% казват, че вярват на световните телевизии, вестници и радиа донякъде, а 24% са мнителни.

Вярвате ли на международните медии?

45% - До определена степен
15% - Обикновено да
24% - Изобщо
16% - Без отговор

Оказва се, че по света няма съществена разлика в отношението на обществото към вътрешните или международните източници на информация. Отношението е еднакво противоречиво.

В световен мащаб доверието в националните медии е малко по-голямо, отколкото в България – 52% избират по-скоро уклончивия отговор „Вярвам само до определена степен“, 21% категорично не се доверяват, а почти още толкова казват, че обикновено вярват на своите национални медии.

Вярвате ли на националните медии?

52% - До определена степен
22% - Обикновено да
21% - Изобщо

Оказва се, че обществото приема почти еднакво националните и международните източници на информация. Точно 52% вярват до определена степен на световните медии, а почти една четвърт от света се съмнява тях.

Вярвате ли на международните медии?

52% - До определена степен
18% - Обикновено да
23% - Изобщо

Проучването на Gallup International показва, че сред най-доверчиви към вътрешните си медии нации са афганистанците, финландците и сирийците. Около половината не се съмняват. На другия полюс са Босна и Херцеговина, Унгария, Ирак и Турция, където пък дялът на недоверчивите доближава 50%.

Колкото до световните медии, най-много им вярват Нигерия, Гана и Етиопия. Противоположно е отношението в Европа и най-вече в западната част, където доверието е само около 10%. Анализът сочи, че с по-високият жизнен стандарт и с по-голямата свобода идва и по-критичната оценка за медиите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Хонконгският продемократичен таблоид Apple Daily прекратява дейност