IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cобственикът на bTV напуска пазарите в Словения и Хърватия

CME продава компаниите си в двете страни за 230 млн. евро на Slovenia Broadband

13:33 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Central European Media Enterprises (CME) – собственик на Би Ти Ви Медиа груп, ще продаде хърватския и словенския си бизнес на Slovenia Broadband, която се управлява от United Group.

Цената на трансакцията е 230 млн. евро, предава Ройтерс. CME ще използва средствата, за да изплати част от своя дълг.

CME, чийто основен акционер е Time Warner, очаква продажбата да приключи до края на 2017 г. С парите от нея се предвижда да бъде изплатена една четвърт от милиардния дълг на компанията, който е гарантиран от Time Warner.

Концернът предвижда да изплати задължения за 250,8 млн. евро до 2018 г. Това ще намали средните разходи за заеми с 275 базисни пункта до 4,5 на сто.

„Тази трансакция показва атрактивността на каналите ни за другите оператори в региона. Сделката също така ни помага да постигнем по-бързо старите ни цели да намалим дълговете си", коментира в изявление на групата Майкъл Дел Нин, един от изпълнителните директори на CME. 



След новината акциите на CME се изстреляха до 8-седмичен връх.

От CME обявиха още, че нямат намерение към момента нито да разширяват бизнеса си, нито да свиват още операциите си. Това означава, че скорошна продажба на "Би Ти Ви Медиа груп" не изглежда вероятна.

Бизнесът в Хърватия и Словения генерира 18% от общите приходи на CME в размер на 638 млн. долара за 2016 г. Според групата загубите от хърватските и словенските операции ще бъдат компенсирани чрез спестяване на 30 млн. долара на година от лихви, пояснява NY Times.

В края на миналата година компанията майка на CME Time Warner обяви сливането си с най-големия американски телеком AT&T в сделка за 85,4 млрд. долара – най-голямата за годината. Сливането обаче не е приключило и се очаква регулаторното одобрение.

В момента Time Warner държи 49% от акциите на СМЕ, която освен в България, Словения и Хърватия има бизнес и в Чехия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още