Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

ЕК погна 23 държави заради Директивата за аудиовизуалните услуги

Само Дания, Унгария, Нидерландия и Швеция са изпълнили своите задължения по тази европейска норма

ЕК погна 23 държави заради Директивата за аудиовизуалните услуги

Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу 23 държави от общността, включително и България, за неправилно транспониране на Директивата за аудиовизуални услуги. Брюксел включва наказателни действия и срещу Великобритания по тази точка, става ясно от съобщение на Брюксел.

Правилата на ЕС в тази област целят защита на потребителите на услуги, особено по отношение на тяхната сигурност, срещу езика на омразата в социалните медии и платформи за видео споделяния, опазването на културните различия, както и защита на сектора като цяло.

Още по темата

Крайният срок за имплементиране на текстовете на Директивата в националните законодателства изтече през септември 2020 година. Проверката на Брюксел показа, че само Дания, Унгария, Нидерландия и Швеция са изпълнили своите задължения.

ЕК е изпратила писма до останалите членове на общността във връзка с Директивата. Те имат два месеца, за да дадат повече информация по казуса.

Текстовете укрепват независимостта на медийните регулатори, отнасят се и до прозрачността на собствениците на медии, както и защитават плурализма, коментира по повод започналата процедура комисаря по въпросите на правото Вера Йоурова.

ЕК направи предложение за промени в действащата в момента уредба през май 2016 година. Текстовете обхващат традиционните медии, както и различните информационни канали, навлезли стремително в последното десетилетие, включително и платформите за видеосподеляне.

Идеята получи одобрението на Европейския парламент и Европейския съвет през лятото на 2018 година и се превърна в задължителна норма през ноември 2018 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Нова телевизия окончателно премина в ръцете на United