IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще разследва пазара на платена телевизия в ЕС?

Инспектори ще проучват дали в законодателството на държавите от ЕС са заложени клаузи за териториална защита, които да пречат даването на достъп до съдържание на клиенти от други страни

09:50 | 23.11.13 г.
ЕК ще разследва пазара на платена телевизия в ЕС?

Брюксел е готов да започне официално антитръстово разследване на продажбите на платени телевизионни права, което ще засегне практиките при продажбата на правата за излъчването на водещи спортни срещи и холивудски блокбъстъри, съобщава FT, като се позовава на анонимен източник.

Инспектори ще проучват дали в законодателството на държавите от ЕС са заложени клаузи за териториална защита, които да пречат даването на достъп до съдържание на клиенти от други страни от блока. Подробности по разследването обаче все още няма, а говорителите на Европейската комисия (ЕК) отказват коментар.

Подобно разследване би могло буквално да смачка практиките за продажба на лицензи в отделните страни, които се прилагат при продажбата на ексклузивно телевизионно съдържание, отбелязва изданието.

Регулаторната атака срещу рестрикциите може да преобразува европейския пазар, който в момента е сегментиран на базата на националните граници, след като Европейския съд се произнесе по случая на Карън Мърфи от Портсмут. Собственичката на пъб е пускала на клиенти футболни срещи с помощта на сателитна карта, купена от Гърция.

Мърфи постигна частична победа в съдебната битка – съдиите подкрепят правото на потребителите да купуват декодиращи карти във всяка страна на Европейския съюз (ЕС).

Миналата година еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня разкритикува бариерите пред трансграничния достъп до платена телевизия и предупреди, че може да се стигне до антитръстово разследване.

Подобни разследвания обикновено продължават с години, преди да се стигне до повдигането на обвинения. Ако се идентифицират незаконни практики, комисията може да наложи глоби в размер до 10 на сто от оборота на фирмите, посочва изданието.

Разследването би могло да свали бариерите за достъп до платена телевизия в ЕС, но това засяга и друга чувствителна тема – за правата за аудиовизуално съдържание, което може да има сериозни последици за индустрията. 

Според източника на изданието Еврокомисията осъзнава, че ще трябва да вземе предвид и някои икономически фактори. “Евентуално премахване на бариерите би могло да е привлекателно за потребителите от по-богатите държави, които ще могат да плащат по-малко, но не непременно и за потребителите от по-бедните държави, които може да се наложи да плащат повече за телевизия”, коментира източникът на изданието.

Брюксел заяви интерес към евентуално разследване на пазара на платена телевизия в ЕС още през май, когато публикува доклада за политиката на ЕК по отношение на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още