Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Европейски депутати искат гаранция за независимостта на медиите

Страните от ЕС трябва да предоставят публично финансиране, което да осигури плурализъм, независимост и свобода на медиите

Европейски депутати искат гаранция за независимостта на медиите

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) трябва да помогне за защитата на независимостта на медиите, заявиха депутатите от комисията по граждански свободи към Европейския парламент в незаконодателна резолюция, става ясно от съобщение на пресцентъра на ЕП.

С документа европейските депутати искат страните от общността да осигурят адекватно публично финансиране, което да осигури плурализъм, независимост и свобода на медиите.

Още по темата

За да бъдат защитени журналистите, трябва да бъде създаден независим орган, който заедно с журналистически организации да наблюдава и да съобщава за проява на подобни случаи. Журналисти, които са заплашени заради своята работа, трябва да имат достъп до адекватна защитна процедура, която да ги предпазва и от автоцензура.

Депутатите в парламентарната комисия изразяват и своето безпокойство от нарастващия брой случаи на кибертормоз, порнография и сексуална злоупотреба с деца и настояват, че медиите трябва да зачитат изцяло интересите и правата на непълнолетните. В своята резолюция те настояват за законодателство за премахване на обидно съдържание в социалните медии.

В документа се обръща внимание на фалшивите новини и се отбелязва, че проверката на фактите в днешната дигитална ера е лесно. 

Документът беше приет в комисията с 44 гласа „за“, трима депутати бяха против, а четирима се въздържаха. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
КЗК разреши на Нова да придобие Канал 3