IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fox надвива Comcast с оферта за 32,5 млрд. долара за британската Sky

Битката за водещата британска група за платена телевизия отразява огромните промени в глобалната развлекателна индустрия

11:07 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Медийният гигант на Рупърт Мърдок 21st Century Fox съобщи, че е договорил закупуването на британската Sky в сделка, оценяваща групата за платена телевизия на 32,5 млрд. долара. Така компанията задмина конкурентната оферта на американската група Comcast, съобщава Ройтерс.

Битката за водещата британска група за платена телевизия отразява огромните промени в глобалната развлекателна индустрия, в която най-големите медийни гиганти в света се борят един с друг за мултимилиардни сделки, за да се конкурират по-добре с Netflix и Amazon.

Fox, която притежава 39% от Sky и трябва да получи одобрение за сделката от британските власти тази седмица, повиши офертата си до 14 паунда на акция от по-ранното си предложение от 10,75 паунда за ценна книга.

Договорената цена представлява премия от 82% над цената на акциите на Sky от декември 2016 г. - преди да се сключи първоначалната сделка, и е 21 пъти по-голяма от печалбата на акция за 2017 г.

Fox заяви, че представянето на Sky от декември 2016 г., включително подновяването на правата да излъчва Английската висша лига за по-ниска сума, оправдава по-високата оферта.

Fox обаче може да се изправи пред допълнителна конкуренция от американския кабелен гигант Comcast, след като принуди независимите директори на Sky да се откажат от предишната си подкрепа за Fox с неочакваната оферта от 12,50 паунда на акция за групата през февруари.

Най-голямата развлекателна компания в света и собственик на NBC и Universal Pictures задмина офертата на Мърдок за Sky през февруари. Акциите на Sky затвориха на цена от 15,01 паунда във вторник, което подсказва, че войната може да не е приключила.

За да си гарантира регулаторно одобрение, Fox договори продаването на новинарския канал на Sky на Disney, тъй като в противен случай влиянието на Мърдок върху британските медии щеше да бъде твърде силно.

Disney и Comcast водят отделна битка за над 70 млрд. долара за закупуването на повечето активи на Fox, които включват вече притежавания дял от 39% в Sky и останалата част от компанията, ако се окаже победител във Великобритания.

Fox заяви, че е договорила съгласието на независимата комисия на Sky за сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още