IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Axel Springer посяга към Business Insider?

Германската компания има интерес да увеличи своя миноритарен дял от 7 на сто, който придоби за 25 млн. долара

14:58 | 18.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германският Axel Springer посяга към Business Insider?

След провала на опита за придобиване на британския икономически всекидневник Financial Times сега германският медиен концерн Axel Springer, издател на таблоида Bild и на Die Welt, очевидно възнамерява да осъществи алтернативни придобивания.

„Планираното купуване на FT е само върхът на айсберга“, казва главният изпълнителен директор на компанията Матиас Дьопфнер пред списанието manager magazin. „Наистина в момента водим преговори за възможни инвестиции или придобивания". 

Според финансови източници германската компания има интерес да увеличи своя миноритарен дял от 7 на сто в Business Insider, който придоби за 25 млн. долара, като похарчи деветцифрена сума в евро.  Дьопфнер не дава подробности, но уточнява, че германският концерн ще продължи да следва стратегията на дигитализация на своята журналистика. 

Той прогнозира и бум на дигиталните медийни брандове. „От малките медийни предложения ще се развият истински печатници на пари, тенденцията ще е като при Google или Facebook – първо ще се разшири обхватът, а след това ще дойде монетаризацията“. 

Припомняме, че в четвъртък германския концерн обяви раздялата си с руския пазар, след като ще продаде 100% от активите си на местния издател Александър Федотов. Сред тях са издания като Forbes Russia, OK!, GEO и GALA BIOGRAFIA. Компанията обяви, че предприема този ход заради руски закон, влизащ в сила през 2017 г. Той не позволява чуждестранната собственост в местния медиен бизнес да бъде над 20%.

Преди няколко месеца пък стана ясно, че най-голямата японска медийна компания Nikkei придобива FT Group от британското издателство Pearson за 844 млн. паунда, като японската оферта е надвила с малко конкурентно предложение на германския издателски концерн, който е преговарял от седмици с Pearson. По-рано германската компания заяви в кратко съобщение, че няма да придобие FT Group. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още