IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато облаците натежат над BBC

Британският телевизионен оператор се бори с по-малки субсидии, силна конкуренция и последиците от секс скандала, в който беше намесен

10:55 | 20.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В миналия век British Broadcasting Corp. успокояваше нацията по време на Втората световна война, покриваше света чрез своите новинарски дейности и забавляваше хората с “Монти Пайтън” и “Офисът”. Последните 20 месеца обаче не са най-добрите за може би най-известният обществен телевизионен оператор в света, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Правителството свива субсидията си, докато зрителите се насочват към интернет. Медията все още се възстановява от скандала, в който е замесена една от най-големите бивши звезди на телевизията. Наскоро пък един от най-големите ѝ хитове беше обгърнат от проблеми.

Миналия месец конкурентът Channel 4 успя да спечели правата за изключително популярното риалити предаване “The Great British Bake Off”, което се излъчва по BBC от 2010 г. насам. Загубата се превърна в национален спектакъл, който се появи на първите страници на вестниците.

Междувременно Джереми Кларксън, бившият водещ на шоуто “Top Gear”,  дебютира във високобюджетното конкурентно предаване на Amazon.com - “The Grand Tour”. BBC се раздели с Кларксън преди година и половина, след като той обиди продуцента си. Кларксън се извини, но си тръгна заедно с другите водещи и отиде в Amazon. Междувременно рейтингът на “Top Gear” по BBC се срина.

“Големите предавания като това трудно могат да бъдат заместени”, твърди Дик Фиди, бивш автор на комедийни сценарии за BBC, който работи в Британския филмов институт.

Експерти твърдят, че загубата на “Bake Off” подчертава по-големият финансов натиск върху телевизията. BBC се сблъсква с много от предизвикателствата, които се срещат и при други традиционни телевизионни оператори, като насочването на зрителите към онлайн телевизията. BBC заяви миналата година, че ще съкрати повече от 1000 работни места, или около 6% от работната си сила.

По-голяма част от приходите на BBC идват от годишния лиценз от 145,50 долара годишно от всяко домакинство, което гледа телевизия. Операторът прогнозира, че ще генерира със 150 млн. паунда (182 млн. долара) по-малко през тази година, отколкото прогнозира преди пет години, а това се дължи на по-слабата гледаемост от очакваното.

Същевременно правителството постепенно премахва голямата субсидия, която отпуска на BBC. Миналата фискална година BBC генерира приходи в размер на 4,8 млрд. паунда, което е под сумата от 5,1 млрд. паунда, събрана 5 години по-рано.

Телевизионните канали на BBC са достигнали средно до 45,9 млн. британски зрители, или около 78,8% от населението на възраст над 4 години, в рамките на периода април-юни 2015 г. Това е под достигнатите 47,8 млн. зрители (81,5%) за същия период през 2014 г.

BBC твърди, че има ниски оперативни разходи, в сравнение с други и смята, че ще компенсира по-голямата част от спада на приходите си като повиши лицензионните си такси, наред с други мерки.

Наскоро правителството позволи на оператора да налага такса за лиценз за гледане на BBC онлайн, макар че не е сигурно колко точно ще бъдат събрани по този начин. Говорителят на BBC твърди, че телевизионният оператор остава "глобална сила в телевизията и има много успешни формати и предавания, които да продава по цял свят".

Конкурентите, включително Sky, 39% от която са собственост на 21st Century Fox, също твърдят, че държавните субсидии са малко. Рупърт Мърдок и неговото семейство са основни акционери, както в 21st Century Fox, така и в News Corp.

Част от консерваторите във Великобритания междувременно обвиняват BBC в либералните ѝ пристрастия.

"В крайна сметка", коментира говорителят на оператора, "BBC е най-надеждният източник на новини във Великобритания".

Последните няколко години не бяха лесни за BBC. През 2012 г. полицията започна разследване, което в крайна сметка потвърди, че Джими Савил, едно от лицата на BBC, което почина през 2011 г., е насилвал деца.

От друга страна предаването “The Great British Bake Off” пожъна голям успех. Шоуто достигна до аудитория от 13 млн. души, или един на всеки петима британци, сочат данни на Broadcaster Audience Research Board. Групата твърди, че петте най-гледани програми във Великобритания през тази година, са епизоди на това предаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
ABBA
преди 7 години
""В крайна сметка", коментира говорителят на оператора, "BBC е най-надеждният източник на новини във Великобритания"."Лееееееко са скромни. Пропуснали са "политкоректен" между думите "най-надеждният" и "източник".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още