IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато в Китай "изчезва" информация

Цензурата на Пекин във и извън границите на страната в момента потиска както икономиката, така и политиката

08:23 | 25.01.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Добре би било анализаторите, които се опитват да разберат волатилния китайски фондов пазар, да посетят една солидна сграда на Локхарт Роуд в Хонконг. Там ще си припомнят рисковете от работа в авторитарна държава, където предоставянето на информация е престъпление, коментира The Wall Street Journal.

На втория етаж на сградата се намира Causeway Bay Books, дългогодишна популярна дестинация на посетителите от континентален Китай, които търсят информация, забранена у дома. Книжарницата обаче е затворена, поне временно, след като пет собственици и служители са „изчезнати“ - очевидно хванати и задържани от силите за сигурност на Китай заради продажба на книги, които обиждат Пекин.

Случаят показва, че Пекин е готов да предизвика международни инциденти, за да контролира информацията. Точно преди да затвори магазинът двата бестселъра са „2016 г.: Сривът на Комунистическата партия в Китай“ (2016: Collapse of the Communist Party of China) и „Шън Бин: Моята история с Джоу Юнкан“ (Shen Bing’s Account: My Story With Zhou Yongkang), в които авторът, водеща по държавната телевизия, описва връзката си с Джоу, бивш член на Политбюро, сега затворен по обвинения в корупция. Има спекулации, че с изчезванията се цели спиране на планирана книга за любовния живот на президента Си Дзинпин.

Четирима служители на книжарницата изчезват през октомври, трима от тях докато са на посещение в континентален Китай, а един – в Тайланд. Миналия месец изчезва и съсобственикът Лий Бо. „Страхувам се“, заявява той преди това за South China Morning Post. „Избягвам да ходя в континента от години“. Оказва се, че не е на сигурно място и в Хонконг. Външният министър на Великобритания Филип Хамънд миналата седмица се оплака в Пекин за отвличането на Лий, британски гражданин, определяйки го като „нечувано нарушаване“ на ангажимента на Китай към върховенството на закона и свободата на словото в Хонконг.

Има връзка между репресиите в Пекин и срива на фондовия пазар през миналата седмица. Международните инвеститори отдавна имат доверие в Хонконг като към рай за информация за Китай. Комунистическата партия винаги е цензурирала политическите изказвания в Китай, но доскоро Политбюро разбираше, че участието в глобалните пазари изисква и отворен поток на информация. Цензурата на Пекин в момента потиска както икономиката, така и политиката.

Цените на китайските акции отчитат спад от 40% от лятото насам. Пекин иска да спре понижението чрез директно изкупуване на акции от правителството, както и чрез патриотично настроени брокери. Столицата забрани на големите собственици на акции да продават над 1% от всичките си акции наведнъж и изисква от тях да информират борсите поне три седмици по-рано, когато изобщо планират продаване. Официалната агенция Синхуа предупреди, че със „зловредни“ продавачи на къси позиции трябва да се действа „с твърда ръка“.

Всичко започна с ареста на Уан Сяолу, финансов журналист за независимото списание Caijing от Пекин, който през юли съобщи, че правителството планира да спре да подкрепя пазара. Уан бе задържан, а след това принуден да признае пред националната телевизия, че е публикувал „частна информация“ и е довел до „големи загуби за страната и инвеститорите“.

Публикуването на частна информация за пазарите е основополагащо за финансовата журналистика. Статията на Уан за правителствените планове бе точна, което обаче явно не е оправдание. Вместо това Пекин използва случая му, за да инструктира други журналисти, че сега е престъпление да съобщават точна информация за пазарите. Китайското министерство на пропагандата издаде директива: „Не използвайте думи заредени с емоционален заряд като 'срив', 'скок' или 'колапс'“, нареди то. „Не изготвяйте по-задълбочени анализи и не спекулирайте или правете оценка на посоката на пазара“.

Резултатът е, че глобалните инвеститори са на тъмно, а 90-те милиона отделни акционери на Китай още повече. Когато цензурата на континента блокираха търсенето в интернет на израза „срив на фондовия пазар“ (stock market clash), китайските инвеститори, които отчетоха загуби се отдадоха на черен хумор в социалните мрежи. „Миналия месец кучето ми яде това, което аз ядох“, пише един от тях. „Миналата седмица ядох това, което кучето ми яде. Тази седмица изядох кучето си“.

Освен служители на книжарници и журналисти Пекин е арестувал безброй висши финансови мениджъри. Сред тях са висши банкери в брокерската къща Citic, както и президента на първата частна банка в страната – China Minsheng. Някои арести се свързват с корупция, но за други единствена причина е контрол на пазарите.

Общо изпълнителни ръководители на 34 компании са изчезнали, като само някои са се появили отново. Сред тях е Гуо Гуангчан, председател на Fosun Group, познат като китайският Уорън Бъфет. Брокери и мениджъри на хедж фондове също са сред мистериозно изчезналите.

Глобалните финанси зависят от свободния поток на информация. Световните пазари се оказват неизследвана територия сега, когато втората най-голяма икономика в света налага цензура вътре и извън границите си. Урокът от Китай е, че пазарите не могат да функционират гладко, когато точната информация е изчезната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 8 години
Нямаме работа в съюз от крадци разбойници и бандити. за това се разкарахме от Русия, грабеше ни брутално и казахме стига, никога повече с такива убийци и мародери като руснаците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 16
power grid
преди 8 години
В Инвестор информацията никога не изчезва.И за Русия само хубави неща се пишат.Аз лично не разбирам какъв е тоя ужасяващ страх от ЦРУ и САЩ.Навремето една сръбска баба майка на мой приятел от Сърбия каза ой деца деца на сръбски и бугарски вестник сал дата е верна.В днешни времена разбираме че така наречения Запад е едно голямо ***........го...вно увито в целофан.Нагли лицемери интересчии и мошеници.За съжаление България пак е набутана там където не и е мястото.Нашите хора са на Изток и на Юг.Нашите пазари са Русия Китай Иран Близкия изток.А нашия нефт са екологичните и вкусни храни и хубавата вода.Нямаме работа в съюз от крадци разбойници и бандити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
mapto
преди 8 години
В България все още функционира държавно обвинение по сталинистски модел (разработено от Андрей Вишински), така че няма как да сме толкова по-различни от една тоталитарна дръжава... Чака ни много работа, но поне се вижда светлина в тунела и някои институции започват да поддават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
А дам все едно от тука не изчезва пример тази страница (изключвам псувните за тях ок). Китайците поне не падат за сефте от Марс и видяха "Чадърената Революция" в Хонг Конг за повечко Демокрация и им стана ясно кой и какво прави с информацията..... Такива измислени НПО Правата на Човека, Отровени Общества Институти за Демагогия там не ги пушат и аз ги подкрепям с две ръце затова хората станаха Nr.1 за 25г. а нашето племе не може да стопли от къде му идват проблемите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още