IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Дезинформацията онлайн руши доверието на гражданите

Българският еврокомисар предупреждава за разрастващите се мащаби на фалшивите новини и нанасяните от тях обществени вреди, заплашващи демокрацията

15:12 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Европейска комисия&nbsp;</em></p>

Снимка: Европейска комисия 

Разпространението на дезинформация онлайн е предизвикателство, което не само води до нарушаване на политическия дебат, но руши и доверието на гражданите в традиционните и новите цифрови медии, заяви комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която откри заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни първата среща на проверители на факти от цяла Европа.

Срещата е свързана с разпространението на фалшиви новини в интернет пространството, като експерти и представители на европейските институции обсъдиха предизвикателствата, пред които дезинформацията онлайн изправя Европейския съюз (ЕС) в контекста на предстоящите европейски избори през март 2019 г. 

Дебатът се проведе само ден, след като беше представен Кодексът за добри практики, който българският еврокомисар възложи за изготвяне на Форума.

Мария Габриел предупреди за разрастващите се мащаби на фалшивите новини и нанасяните от тях обществени вреди до степен, която подкопава доверието на гражданите в институциите, заплашвайки демократичните процеси.

„Европа се нуждае от истинска независима от политически или комерсиални влияния мрежа на проверители на факти, които работят на основата на общи високопрофесионални стандарти“, заяви Габриел по време на срещата.

Тя добави, че Европейската комисия (ЕК) ще даде достъп до европейските източници на информация, за да могат съответните проверители да вършат по-лесно своята работа.

„Само обединени и споделяйки обща ангажираност и отговорност може да постигнем успех“, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още